Hovrätten sänker straff efter tortyrrånet i Solna

Mohammed El Hani och Ali Jahani Foto: Polisen
  • Tisdag 30 mar 2021 2021-03-30
E-post 6975

SOLNA Amin El Hani och Ali Jahani dömdes i tingsrätten efter att ha torterat och våldtagit två minderåriga pojkar på en kyrkogård i Solna. Nu sänker Svea hovrätt straffet för den yngre – Amin El Hani. Hans straff kortas med ett halvår till fem år – vilket innebär att han kommer släppas ur fängelset 2023.

Både Amin El Hani och Ali Jahani – som dömdes i tingsrätten – överklagade sina domar till Svea hovrätt.

Hovrätten går i sin dom på Solna tingsrätts linje om tortyren på Norra Begravningsplatsen. Men ett tidigare överfallsrån samma sommar som ingick i domen och som El Hani dömdes för, också av två etniskt svenska tonåringar, bedöms inte lika allvarligt. I övrigt har man i alla delar fastställt tingsrättens dom, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

El Hani, som var 18 år när brotten begick, dömdes till 5 år och 6 månaders fängelse av tingsrätten. Hovrätten sänker straffet till 5 år jämnt. Eftersom El Hani suttit häktad och att det blir en obligatorisk tvåtredjedels villkorlig frigivning, innebär det att El Hani kommer att kunna vara ute på Solnas gator åter någon gång under 2023.

Hovrätten fastslår Ali Jahanis fängelsestraff på 9 års fängelse. Han hade fyllt 21 år och fick därmed ingen åldersrabatt. Med den svenska tvåtredjedelsfrigivningen kommer han att sitta 6 år i fängelse.

De ska betala skadestånd på 253 000 kronor respektive 144 000 kronor till de två brottsoffren.

Männens offer, de två minderåriga pojkarna, hade varit ute en augustikväll förra året och kommit överens med sina föräldrar om att vara hemma till klockan 01.00. På vägen hem stoppades de två pojkarna av El Hani och Jahani som ville sälja på dem narkotika. När pojkarna nekade spårade det hela ur och de fördes iväg till Norra begravningsplatsen av de två männen och under knivhot fick de ta av sig kläderna.

– Det var liksom inte läge att säga emot, har en av pojkarna sagt i ett polisförhör.

Pojkarna har uppgett att de bitvis hade svårt att förstå männen då Jahani enligt en av målsägandena talar en utpräglad, guttural ”ortenslang”.

I ett förhör berättar en av pojkarna om den utdragna misshandeln och hur han tvingades ligga naken på mage. I timmar satt sedan de två männen på hans rygg.

En av pojkarna beskriver i ett förhör hur de två gärningsmännen flera gånger ställer sig på hans huvud.

– Det känns som att mitt huvud ska typ, bli mosat, typ så här potatismos, säger pojken.

På morgonen lyckades pojkarna till sist fly sina plågoandar efter att en av dem blivit våldtagen med en pinne och en kotte, de blivit brända med tändare och knivskurna och slagna och sparkade på.

De påträffades av en förbipasserande i Solna på morgonen den 23 augusti. Den ene pojken var helt naken, den andre hade t-shirt.

– De såg för jävliga ut. De var totalt förvirrade och rädda och de bara babblade på. Jag trodde först de var fulla. Båda pojkarna var i liknande tillstånd men den ena pojken var mer slagen än den andra, säger vittnet, som hjälpte pojkarna att ringa polis, i polisförhör.

El Hani är född i Sverige, andra generationens invandrare med rötter i Tunisien. Han har tidigare dömts till ungdomsvård för försök till stöld.

Jahani är 21 år och invandrare från Iran med kurdiskt ursprung. 2014 blev han svensk medborgare och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning. Han dömdes i i början av juli förra året av Nacka tingsrätt till fängelse i 18 månader för mordbrand. Mordbranden gällde en bil som en kompis till Jahani hade som han hjälpte till att elda upp, ett försök till försäkringsbedrägeri.

Jahani släpptes ur häktet trots att han skulle avtjäna fängelsestraff.

– Åklagarens häktningsyrkande var att han skulle vara häktad endast om han dömdes för grov mordbrand. Det är rätten i och för sig inte bunden av, men det här var en ganska ung person. Åklagaren menade väl att (Jahani) skulle kunna undandra sig straffet, som hade blivit avsevärt längre, om han dömts för grov mordbrand, sade rådman Thomas Arvefors, som var domare i målet, till Expressen och tillade:

– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt.

Bli prenumerant och läs en av pojkarnas berättelse om natten på kyrkogården.

”Jag kunde inte andas lika bra eftersom att först hade jag en bruten näsa så jag kunde andas genom munnen hela tiden.”

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag