C-politiker i krisregionen Jämtland länkar till Scocco: ”Invandringen ger Sverige 65 extra skattemiljarder – varje år”

Foto: Google/Facebook
  • Tisdag 31 Dec 2019 2019-12-31
E-post 944

JÄMTLAND Region Jämtland Härjedalen har skapat rubriker efter att man inte längre får låna pengar av Kommuninvest på grund av en krisande ekonomi, något som SVT rapporterat om. Nu väcker man uppmärksamhet igen genom regionrådet Tom Silverklo (C) som delar en hårt kritiserad rapport av Sandro Scocco på Facebook.  ”Vi är i stort behov av invandring för att klara hela den svenska välfärden till exempel”, skriver Silverklo.

Inom Region Jämtland Härjedalen, Region JH, har politiker och tjänstemän tidigare lyft upp asylinvandring som en möjlig lösning på att länet tappar befolkning och skattekraft. Tidigare regiondirektören Björn Eriksson sade i en intervju med Länstidningen 2015:

– De som kommer hit. De är till stor del den pusselbit vi saknar. Vi har en övervikt av äldre. De som kommer fyller ut den här midjan i den här befolkningspyramiden på ett hälsosamt sätt.

– Dessutom så är många välutbildade redan.

Erikssons utsagor fick hård kritik av nationalekonomen Tino Sanandaji som pekade på att utbildningsnivån var lägre hos asylmigranterna än hos invånarna i Jämtland.

– Flyktingmottagande är inte lönsamt. Har aldrig varit lönsamt. Det finns inga tecken på att det kommer bli lönsamt heller, sade Sanandaji.

I intervjun med Länstidningen 2015 gav Sanandaji Region JH några ord på vägen.

– Det första är ”Sluta ljug”. För jag har sett det här i en massa kommuner. Politikerna går runt och babblar. Det finns dessutom någonstans i det ett slags förakt i att man tycker att ”Här i Norrland är vi lågutbildade, här kommer flyktingarna att bli ett lyft”. Det är också (strunt). Så stor skillnad är det inte mellan Norrland och resten av Sverige när det gäller utbildning. I Norrland är man mycket mer välutbildad än Syrien, sade Sanandaji.

Läs även: Reinfeldt till attack mot Danmark för gränskontrollerna: ”Kommer bara att skapa nya krig”

Men tron på asylmigranter som en nettovinst ser ut att finnas kvar hos den politiska toppen i Jämtland. Regionrådet Tom Silverklo (C) delar på sin Facebook en artikel om en hårt kritiserad rapport av S-märkte Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé.

”Invandringen ger Sverige 65 extra skattemiljarder – varje år. Det visar en rapport från tankesmedjan Arena idé”, skriver Silverklo.

I kommentarsfältet utvecklar Silverklo sitt resonemang.

”Jag tycker att det är viktigt att poängtera fördelar och inte bara nackdelar. Alldeles för mycket ofiltrerad kritik mot invandring just nu. Vi är i stort behov av invandring för att klara hela den svenska välfärden tex”, skriver Silverklo och fortsätter:

”Jag är inte för öppna gränser och kravlösa mottaganden. Men, vi behöver löpande bli flera och vi kan gott lösa en hel del om vi arbetar utifrån de läge vi nu har och långsiktig också har ett stort hjärta för de som är i nöd.”

I en annan kommentar skriver Tom Silverklo: ”Rätt använt så är invandringen en resurs. Vi har många unga människor som kan och kommer bidra till svensk ekonomi framåt. Precis som artikeln säger.”

”Om det tar 5 eller 10 år att komma i arbete så är det längt mycket snabbare än med ett svenskfött barn. Utbildningen spelar roll. Men vi saknar yrkesutbildade inom en rad områden och på 10 år kan man nog lära sig både det ena och det andra. Bara man får möjligheten”, skriver Silverklo.

I kommentarsfältet är det flera som ifrågasätter Silverklo och bland annat hänvisar till forskaren Joakim Ruists ESO-rapport som visade på att nettokostnaden för flyktingar är 74 000 kronor per flykting och år.

Tom Silverklo svarar att det inte är ett ”troligt scenario” att flyktingar skulle kosta pengar resten av livet.

”Att de skulle kosta pengar resten av livet är dock inte ett troligt scenario. En å annan kommer givetvis göra det. Precis som med en del av oss som kan räkna våra rötter till hedenhös dagar. Men många, troligen de flesta är eller kommer bli produktiva och precis som tidigare generationen bidra till att göra Sverige bättre och bättre. Precis som du som företagare gör. Det kostar i början, en stund till och sedan om allt går vägen så bär det av”, skriver Silverklo.

En som kommenterar, Mange Schillis, invänder att vi redan sett ”scenariot” utspela sig.

”Alltså vi har redan facit, de kommer aldrig upp i tillräckligt hög grad av arbete och skatteinbetalningar för att bli en ekonomisk ”vinst”.
Asylinvandring görs enbart av humanitära skäl, den som 2020 försöker hävda att det sker av ekonomiska skäl borde gå om skolan, från första klass, det är inte en subjektiv uppfattning”, skriver Schillis.

Region JH har under lång tid dragits med stora underskott och det totala underskottet är på över 1,5 miljarder kronor.

Tidigare i december berättade Tom Silverklo i SVT att man fått låna pengar från Kommuninvest för att betala löner men att Kommuninvest nu sagt nej till fler lån.

Centerpartiet tog tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet över styret i Region Jämtland Härjedalen efter valet 2018. Innan valet styrde Socialdemokraterna och Moderaterna.

Björn Eriksson är numera hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Joakim Ruists kritik av Scoccorapporten

Forskaren Joakim Ruist har kritiserat Sandro Scoccos rapport på sin blogg.

Joakim Ruist konstaterar att Arena och Scocco "ägnar sig åt antaganden och överslagsräkning".

Ruist skriver:

"Arena menar alltså att invandringens genomslag på produktionsstrukturen och inkomstfördelningen är noll. Och det är uppenbart fel.

Men vad är då rätt? Standardantagandet i studier av invandring och offentliga finanser är istället det motsatta: att genomslaget är fullständigt. Vi antar alltså att om en invandrare får ett högkvalificerat jobb i Sverige så blev det ett sådant jobb mer i Sverige och om en invandrare får ett lågkvalificerat jobb så blev det ett sådant jobb mer. Och det är förstås inte heller helt rätt. Men enligt de flesta av oss är det det bästa vi kan göra.

Grundinställningen är att produktionen på lite sikt anpassar sig, genom bland annat kapitaltillväxt och internationell företagsrörlighet, till arbetskraften. På kort sikt kan man dock tänka sig att det förekommer en viss undanträngning, så att en invandrare får jobb delvis på bekostnad av en infödd (se mina forskningssammanfattningar om invandring och arbetsmarknad och invandring och offentliga finanser).

Så i den mån standardantagandet är fel behöver det inte vara i den riktning Arena uppehåller sig vid: att om en invandrare får ett simpelt jobb så får en infödd ett mer avancerat istället. Det kan lika gärna vara att om en invandrare får ett simpelt jobb så blir en infödd (eller en annan invandrare) helt utan jobb."

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag