Ny rapport: En genomsnittlig flykting kostar 74 000 kronor per år

Foto: Privat
  • Torsdag 31 maj 2018 2018-05-31
E-post 619

SVERIGE Enligt en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, är flyktinginvandringen en förlustaffär för Sverige – den genomsnittliga flyktingen kostar staten 74 000 kronor per år.

”Osäkerheten i beräkningarna är stor, men indikerar att nettoomfördelningen via de offentliga finanserna till en genomsnittlig flykting under hela dennas livstid i Sverige uppgår till i genomsnitt 74 000 kronor per år.” Så står det i den nya ESO-rapporten, enligt SVT Nyheter.

Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare, har skrivit rapporten och studerat sysselsättningsnivån hos flyktingar från 1983 till 2015. Resultatet visar att det har blivit svårare för flyktingar att hitta sysselsättning över den undersökta perioden. Integrationen gick alltså lättare på 1980-talet.

Det finns skillnader i hur det går för olika flyktinggrupper beroende på vilka länder de kommer ifrån. Kvinnor har också en betydligt lägre sysselsättningsgrad än män. Flyktinginvandringen som helhet är dock en kostnad för de offentliga finanserna.

”Alltid varit svårt”

Under de första åren är flyktingarna som mest kostsamma. Senare kan de bidra positivt till statskassan, men det uppväger inte kostnaderna under de första åren samt senare när de går i pension.

Joakim Ruist menar dock att det inte går att säga att integrationen idag är misslyckad, och att det finns andra parametrar att ta i beräkning än bara ekonomin.

– Det finns inte någon måttstock enligt vilken man kan vara säker på att man riktigt vet vad man talar om när man säger lyckad eller misslyckad, men vi kan konstatera att det alltid varit svårt att sätta flyktingar i sysselsättning, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Läs även: Illegala invandrare får vård för miljoner – kostnaderna har fördubblats

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag