Reinfeldt till attack mot Danmark för gränskontrollerna: ”Kommer bara att skapa nya krig”

Foto: The Eiti CC BY-SA 2.0/Twitter
  • Torsdag 14 nov 2019 2019-11-14
E-post 2904

GÖTEBORG Danmark införde häromdagen gränskontroller mot Sverige för att skydda sig mot grov brottslighet och terror. Det gillas inte av Moderaternas förre partiledare Fredrik Reinfeldt som gick till stenhårt angrepp mot danskarna under ett seminarium på Kunskapsmässan i Göteborg, något som först uppmärksammades av journalisten Mattias Albinsson. – Det är den typen av ”vi och dem”-tänkande som just nu styr världen, dundrade Reinfeldt.

Från och med i tisdags kontrollerar Danmark sin gräns mot Sverige. Förutom Öresundsbron gäller det färjeläget i Rönne på Bornholm, Helsingör, Fredrikshavn och Grenå.

– Den organiserade brottsligheten från Sverige är central här. Vi har sett en oroande utveckling i Sverige med sprängningar och ökat våld, sade danske justitieministern Nick Hækkerup (S) enligt SVT då förslaget presenterades.

– Vi har haft koll på detta och beslutat oss för att stärka gränsskyddet mot Sverige.

Läs mer: SKMA slår larm om ointresse från Malmös skolor att lära sig om Förintelsen: ”Alarmerande ointresse”

Danmark har varit drabbade av bombattentat mot danska Skatteverket och ett gängmord under sommaren. I båda fallen finns svenska medborgare bland de misstänkta, något som spelat in i det danska beslutet.

Men Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) avfärdar den danska linjen under ett seminarium på Kunskapsmässan i Göteborg där han intervjuas av Lennart Persson.

Han menar att det danskarna saknar är tillit. När det blir mindre tillit blir det ”mer murar och kontroller” enligt Reinfeldt.

– Det är det danskarna håller på med nu, sade Reinfeldt och raljerade över Danmarks beslut:

– Jag såg teve igår och såg att nu är danskarna stolta, äntligen ska de få kontrollera alla svenskar, Det är ungefär som om vi kollektivt har blivit galna i Sverige, och kan inte släppas in i Danmark, för då blir Danmark smittat!

Lyssna på Nyheter Idag-podden: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

Fredrik Reinfeldt varnade för att följa Danmarks exempel.

– Det är den typen av ”vi- och dem”-tänkande som just nu styr världen. Fullkomligt livsfarligt! Det kommer bara skapa nya krig.

Först att uppmärksamma Reinfeldts utspel var journalisten Mattias Albinsson.

Läs även: ”De anser att justitieministern gör ett bra jobb”

Läs även: Janne Josefsson om dömda för bidragsbrott: 70 procent är invandrare

Vass journalistik kostar

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag