Camilla och 12-åriga dottern vräks av Lidingö stad – Nyanlända behöver bostaden

Camilla efterlyser desperat ny bostad på Facebook.
  • Fredag 12 aug 2016 2016-08-12
E-post 22294

LIDINGÖ Hon har jobb och betalar hyra. Hon har bott på Lidingö i 18 år och i den aktuella lägenheten i fyra år. Hennes 12-åriga dotter går i skolan på Lidingö. Men det hjälper inte. Nu vräks Camilla Johansson av staden då en nyanländ familj behöver bostaden. – Jag får väl bo i bilen, säger hon till Nyheter Idag.

Det är inte första gången Lidingö stad vräker en barnfamilj till förmån för nyanlända. Den 31 maj berättade lokaltidningen Mitt i att Uffe Rustan och hans barn tvingades lämna sin bostad som de hyrde av kommunen. Även där var uppgavs det bero på att nyanlända behövde bostad.

– Det känns som att jag är mindre värd fast jag betalar skatt och mina barn går i skolan här. Om det ändå hade varit ett dagis eller något, men man kan inte sätta en familj på gatan för en annan familj, förklarade Uffe för lokaltidningen.

Men att sätta en familj på gatan är precis vad kommunen gör. När Nyheter Idag talar med Camilla Johansson som fått samma besked från Lidingö stad berättar hon att hon förtvivlat söker ny bostad.

– Jag fick en uppsägning till den 19 juni först, men den överklagade jag.

”Jag får väl bo i bilen”

Men att överklaga gjorde ingen skillnad för Camilla. Den 29 augusti måste lägenheten stå tom, då ska en nyanländ familj flytta in i stället, berättar hon. Tiden är knapp och hon söker ny bostad bland annat via efterlysningar på Facebook. Trots att hon har jobb och har råd att betala så mycket som 10 000 kronor i månaden i hyra är det svårt.

Efter mycket om och men blev hon nerkallad till socialtjänsten i Lidingö för ett samtal. De föreslog att dottern kan bo hos pappan istället på heltid, men det fungerar bara varannan vecka poängterar Camilla.

– Jag förklarade att hon kan inte bo hos honom på heltid. Han jobbar kvällar, han slutar halv tolv. Vi har varannan vecka, men när han jobbar får hon bo hemma hos mig.

Hur Camilla än försöker med kommunen är det stopp. I slutet av augusti måste hon lämna lägenheten, oavsett om hon har hittat nytt boende till sig själv och sin 12-åriga dotter.

– Jag får väl bo i bilen. Det finns ju bostäder men då är hyrorna på 15 till 18 tusen i månaden. Det har inte jag råd med.

Kommunens erbjudande: Kan ta Camillas 12-åriga dotter

Idag arbetar hon heltid med skadereglering och tidigare har hon arbetat som arbetsledare. Men det hjälper inte, dels betalar hon av en skuld till kronofogden och dels är hon ensamstående mamma. Då blir det tufft, nästan omöjligt, att hitta bostad om inte kommunen är beredd att ställa upp.

Däremot har kommunen erbjudit Camilla att bli av med sin 12-åriga dotter istället för en bostad. De kan ordna med en jourfamilj där hennes dotter kan bo ifall hon inte lyckas hitta en lösning på sin situation, eller om pappan inte kan ha dottern på heltid.

– De kan ju inte bara komma och ta min dotter liksom, funderar Camilla.

Ett annat alternativ som kommunen presenterat är att bo på ett vandrarhem vid Järva krog, alltså intill ett av Sveriges mest ökända utanförskapsområden.

– Hur ska det funka? Min dotter går i skola på Lidingö, undrar Camilla retoriskt.

Socialnämndens ordförande hänvisar till informationsavdelningen

Nyheter Idag har talat med Birgitta Sköld (LP) som är ordförande i stadens omsorgs- och socialnämnd. Det är ytterst politikerna i omsorgs- och socialnämnden som ansvarar för hur kommunen hanterar Camillas situation. Sköld vill inte säga något alls utan hänvisar till kommunens informationsavdelning.

– Som du säkert vet kan jag inte kommentera ett enskilt ärende. Utan i detta fall hänvisar jag dig till stadens informationsavdelning.

Har du en bostad för två personer på Lidingö som Camilla kan få hyra? Hör av dig till Nyheter Idag så förmedlar vi kontakten med Camilla!

Vilken familj har bättre rätt till lägenheten tycker du?
33305 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag