Centerpartiets Danielsson vill föra brottsstatistik på födelseland
STOCKHOLM Det är dags för Brottsförebyggande rådet att redovisa brottsstatistik baserat på gärningsmännens födelseland. Annars riskerar vi få ett samhälle där allt fler människor läser alternativa medier. Det menar Staffan Danielsson (C) i en debattartikel publicerad hos Svenska Dagbladet.
Brottsförebyggande rådet har sedan 2005 slutat föra brottsstatistik som redovisar gärningsmännens bakgrund. Detta har mindre nogräknade debattörer använt som grund för att sprida myter, exempelvis att överfallsvåldtäkter är ett problem kopplat till män generellt och inte till vissa grupper av män.
Men nu har Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson bestämt sig för att bringa klarhet i frågan. I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar han varför det är dags att återigen föra brottsstatistik baserat på födelseland.
”Jag menar att den svenska ”mörkläggningen”, som tillkommit i de bästa avsikter, där verkligheten till vissa delar inte redovisas snarast är kontraproduktiv. Det vill säga, ju mindre statistik som redovisas, och ju mindre polis och medierna redovisar signalement och bakgrund för grova brottslingar, desto fler medborgare tror snart att nästan alla brott i Sverige begås av andra än infödda svenskar vilket ju är helt fel”, skriver han.
Vidare argumenterar han att en medierapportering där brottslingars bakgrund, exempelvis födelseland, inte framgår riskerar få nyhetskonsumenter att söka sig till alternativa kanaler.
”Dessutom driver myndigheters och mediers tystlåtenhet allt fler att söka sig till alternativa medier av ofta mycket blandad kvalitet, samtidigt som förtroendet för medierna minskar eftersom många upplever att de inte är betrodda att få relevant information”, fortsätter han i debattartikeln.
Danielsson skriver även att han har för avsikt att ställa en interpellation till justitieminister Morgan Johansson (S) i frågan. Johansson har tidigare avfärdat frågan om att föra brottsstatistik baserat på födelseland då han menar att det inte skulle tillföra kunskap som kan förbättra samhället.