ChatControl är ett förslag som borde avvisas utan omsvep

  • Fredag 28 apr 2023 2023-04-28
E-post 0

”ChatControl är ett förslag som borde avvisas utan omsvep. Det är något som man förväntar sig kunna implementeras i Kina eller Iran. Den som vill bekämpa sexuella övergrepp på barn ber inte om en lokal myndighet som öppnar, läser och lagrar alla grannskapets brev och sms. Man blir genuint häpen över att se borgerliga regeringspartier i Sverige vara positiva till detta förslag” skriver Pia Rindkvist och Edward Nordén, Medborgerlig Samling.

Chatcontrol är ett ytterst långtgående förslag från EU som ger myndigheter möjlighet att övervaka all privat kommunikation på nätet. Förslaget är en del i att nå åtagandena i EU:s strategi för en effektivare bekämpning av sexuella övergrepp mot barn. Frekvensen av övergrepp på barn är skrämmande. Covidpandemins isolering har också lett till att antalet oönskade närmanden och kontakter av sexuell karaktär ökat. Här behövs krafttag.

Det är dock så att digital massövervakning är en dålig och farlig metod trots goda syften. Bekämpningen av dessa vedervärdiga brott kräver också mer genomtänkta och balanserade lösningar än vad ChatControl erbjuder. Man kan också ifrågasätta om de som vill syssla med exploatering av barn i sexuella syften återfinns på öppna forum. Risken att det berör oss vanliga medborgare istället för de kriminella är uppenbar.

Att myndigheter ska kunna avläsa och skanna exakt all kommunikation mellan medborgare i Europa ska vara uteslutet. Att övervaka miljontals hederliga svenskar i all sin kommunikation är både oetiskt och farligt. Den typ av makt till övervakning, kontroll, självcensur och kränkning av privatliv ska ingen stat ha.

Risken att det rör sig om enorma mängder data som ska hanteras är också solklar. Det är inte direkt så att polismyndigheten klarar uppdraget som det ser ut idag.

ChatControl är ett förslag som borde avvisas utan omsvep. Det är något som man förväntar sig kunna implementeras i Kina eller Iran. Trots protester från medborgare. Den som vill bekämpa sexuella övergrepp på barn ber inte om en lokal myndighet som öppnar, läser och lagrar alla grannskapets brev och sms.

Man blir genuint häpen över att se borgerliga regeringspartier i Sverige vara positiva till detta förslag. Det bibringar flera frågor om de politiska partierna förstår riskerna med massiv övervakning och om man har något uns av fingertoppskänsla inför medborgarnas integritet.

Grundläggande i frågor om demokratisk säkerhet över tid innebär att politiker inte öppnar upp kanaler som kan missbrukas. Det innebär också att väljare inte accepterar statliga övertramp utifrån förenklad argumentation. En samlad digital övervakning ihop med AI (artificiell intelligens), läckage till utländsk makt, koncentration av privat information och internationella jätteföretag som äger digital infrastruktur utgör en enorm utmaning.

Digital massövervakning kränker privatliv, integritet och är i sig ett missbruk av makt när den övervakar människor utan giltiga skäl. Risken att fånga upp fel personer är uppenbar och att anpassa sig efter detta är ett ingrepp i sig.

Riskerna i att centraliserad information massövervakas är uppenbara numera. Att byta en begränsad chans att fånga pedofiler mot att EUs medborgare ska vara konstant övervakade digitalt är en absurt dålig deal. Tillbaka till ritbordet. Det återstår många förslag för att bättre bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Börja med dem.

Om debattörerna

Pia Rundkvist, EU-politisk talesperson för Medborgerlig Samling

Edward Nordén, Säkerhetspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag