Chef för Riksenheten mot organiserad brottslighet: Rinkeby liknar en krigszon

Poliser på plats i Rinkeby. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 Dec 2017 2017-12-05
E-post 1018

STOCKHOLM Den tillträdande chefen för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, Lise Tamm, liknar Rinkeby vid en krigszon. Tamm anser att Sverige måste våga tänka utanför lådan och kolla hur länder som Colombia och El Salvador har löst problem med organiserad brottslighet.

Lise Tamm tillträder som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet efter årsskiftet 2017-2018. I en intervju med Sveriges Radio beskriver hon att situationen i områden som Rinkeby är så allvarliga att de kan liknas vid en krigszon.

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar aktivt med att motverka den organiserade brottsligheten i Sverige. Enhetens nya chef, Lise Tamm, anser att för att lösa de enorma problem Sverige har idag måste man våga lära från länder med omfattande gängkriminalitet som Colombia och El Salvador.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon och fortsätter:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen.

Tamm anser även att socialtjänsten måste rustas upp för att ta hand om unga män som hamnar snett i en tidig ålder och att det inte räcker med fler poliser.

Anders Ygeman, tidigare inrikesminister och nu Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, anser att Tamm överdriver bilden av Rinkeby och tycker att det är bra att det finns fler polisen på plats och att det byggs en ny polisstation i området.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag