Chef på äldreboende stal bankkort från boende – gjorde 400 uttag

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Måndag 26 Nov 2018 2018-11-26
E-post 376

GÖTEBORG Över en miljon kronor stals från boende på ett äldreboende i Göteborg och värdesaker försvann. Chefen på äldreboendet stal bankkort från de boende och köpte bland annat tv-apparater till sig själv.

På ett äldreboende i Göteborg rapporterade flera av de anställda att pengar hade försvunnit från de boendes konton. Inte långt senare uppdagades det att chefen misstänktes för att ha stulit bankkort och värdesaker från de boende, uppger Expressen.

Chefen tog värdesaker från de boendes rum och gjorde flera uttag med deras bankkort. Sammanlagt ska det ha gjorts över 400 uttag med de boendes bankkort.

– Det är över en miljon kronor det handlar om, säger åklagaren Niklas Högdén till Expressen.

Chefen ska ha beställt elektronikprylar med de boendes pengar. Tusentals kronor ska ha spenderats på saker till honom själv och chefen ska ha köpt två tv-apparater. En högre chef berättar i förhör att ingen ny tv-apparat har hittats hos någon boende eller i gemensamma utrymmen eller personalens utrymmen.

När stölderna väl kartlades av bolaget fick chefen avsluta sin tjänst omedelbart. Chefen har åtalats för trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri.

– Det var en fullständig chock när det här upptäcktes. Det är fruktansvärt upprörande att man utnyttjar sin ställning och skaffar sig tillgång till de boendes privatekonomi, säger kommunikationschefen på boendet, och tillägger:

– Även om vi också drabbats av detta så är det värsta att de äldre drabbats. Men vi har valt att kompensera de utsatta personerna för den ekonomiska skadan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag