Coronaviruset: Myndigheten varnar för att ta det säkra före det osäkra
”Man måste fundera på konsekvenserna av att ta det säkra före det osäkra”, säger Folkhälsomyndighetens statsepedemiolog Anders Tegnell på bästa sändningstid. Detta eftersom eftersom elever som nyligen varit i riskområden utomlands anmodas gå till skolan som vanligt.
I en lång rad länder både i Europa och i resten av världen beslutar myndigheter om karantän för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Detta sker som en ren försiktighetsåtgärd.
Men i Sverige råder en motsatt logik. I ett inslag i SVT Rapport berättar flera skolelever att de är oroliga eftersom de har skolkamrater som nyligen befunnit sig i länder där smittan är utbredd. Trots detta har de skolplikt och ska enligt lag närvara i skolan precis som vanligt.
När Rapport talar med Folkhälsomyndighetens statsepedemiolog Anders Tegnell är hans budskap närmast tvärtom vad experter i andra länder har att säga.
– Man måste fundera på konsekvenserna av att ta det säkra före det osäkra. Ingen vet om det är säkrare, säger han och påstår att han de gör en bedömning utifrån medicinska och vetenskapliga grunder.
Omvärlden gör i princip tvärtom
Den land i Europa som hittills är hårdast drabbat är Italien. Brittiska BBC rapporterar att elva samhällen har satts i karantän vilket omfattar över 50 000 människor. Grannlandet Kroatien har satt upp tillfälliga karantänmoduler vid gränsen för att kontrollera människor som vill resa in i landet.
I Tyskland sätter myndigheterna in förstärka gränskontroller, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Människor som anländer till Tyskland från drabbade länder som Italien, Sydkorea, Japan och Iran tvingas svara på hälsorelaterade frågor. Även kontroller med resenärer på järnväg intensifieras.
I Frankrike uppmanar landets myndigheter den som nyligen varit i utsatta områden som exempelvis norra Italien, Kina eller Sydkorea att själv sätta sig i karantän. Det rapporterar den franska editionen av The Local.
I sociala medier har allt fler debattörer börjat ifrågasätta Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnells bedömning, inte minst med hänvisning till andra Europeiska länder. En av de mer högljudda kritikerna är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Men vad är detta för idioti? Sverige har ju nästan 100% flockimmunitet mot mässling? Varför sprider DN och Tegnell dessa idiotiska faktoider? pic.twitter.com/tsT1uOBxhS
— Hanif Bali (@hanifbali) February 28, 2020
I samma inslag i SVT Rapport uppmanar socialminister Lena Hallengren (S) att lita på Folkhälsomyndigheten, trots den kritik som förekommer.
– Man ska lita på smittskyddsexperterna på Folkhälsomyndigheten som också står i tät dialog med samtliga smittskyddsläkare och smittskyddsorganisationerna där man har beredskapsplaner, säger hon till SVT.