Dags för beslut om moskébygge i Karlstad: ”Ger svängrum för radikala krafter”
KARLSTAD På onsdag kan Karlstads kommun ge klartecken till bygget av en ny moské med minaret. Från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer beskedet att man tänker rösta nej.
– Vi hade nog sagt nej om det hade varit en kyrka också, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).
Som SVT rapporterar har Islamiska kulturföreningen i Karlstad haft planer på en ny moské i flera år. Man har ansökt om bygglov för en moské i stadsdelen Rud på 1 171 kvadratmeter med en 22 meter hög minaret, som dock inte ska användas till böneutrop utan bara fungera som prydnad.
Föreningens ordförande Rauf Ahmadi uppger att bygget kan kosta mellan 18 och 22 miljoner kronor.
– Det är drömmen för alla muslimer i Karlstad att ha eget ”boende”, kan man säga på sätt och vis, säger Ahmadi till SVT.
På onsdag ska stadsbyggnadsnämnden ta beslut om att ge moskén, minareten samt en intilliggande miljöbyggnad bygglov eller inte. De kommunala tjänstemännen har gett projektet tummen upp, dock utan att ha tagit reda på vad grannarna tycker om saken.
Kommunalrådet Erik Nilsson (KD) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden och säger att hans parti tänker rösta mot bygglovet.
– Vi har ju varit negativa hela vägen så vi kommer säkerligen rösta nej även i morgon, säger han till Nyheter Idag.
– Vi hade nog sagt nej om det hade varit en kyrka också för det kanske inte är en kommunal angelägenhet att bereda mark åt det, samtidigt som vi tycker att stället där man vill sätta ner den här samlingslokalen på är mycket bättre lämpad för bostäder.
Erik Nilsson säger att det är oklart hur omröstningen på onsdag kommer att sluta.
– Om man tittar tillbaka i backspegeln har ju inte vi fått gehör för vår syn på den här saken, konstaterar han.
SD varnar för radikalisering
Även Sverigedemokraterna i Karlstad kommer att rösta mot bygget. Det meddelar Runar Filper som är distriktsordförande för partiet i Värmland.
Han berättar att SD under 2017 bedrev en kampanj för att få till en folkomröstning om moskébygget. Partiet lyckades samla in tillräckligt många namnunderskrifter för att frågan skulle tas upp i kommunfullmäktige, men där var partiet ensamma om att vilja ha folkomröstningen.
Farhågan är att moskén ska utvecklas i radikal riktning. Partiet tycker också att det finns oklarheter kring finansieringen. Runar Filper skriver till Nyheter Idag:
”Det jag vill säga kring moskéer över huvud taget, är att det tyvärr i miljöerna kring moskéerna, riskerar att finnas och frodas en påverkan som främjar särbehandling och kränker både kvinnors och homosexuellas rättigheter och ställning.
Ställer vi oss positiva till byggandet av moskéer ger vi också svängrum för radikala krafter och främjar indirekt det som är brottsligt och straffbart.
Jag tycker att religionsfrihet är en sak, att kunna hålla sammankomster, tillställningar och utöva sin tro är en självklar rätt för alla, oavsett härkomst och religiös inriktning.
Men att ge tillstånd för rörelser och församlingar, där det finns en risk för särbehandling och kränkning av både oliktänkande, kvinnors och homosexuellas rättigheter, där trygghet och säkerhet kan äventyras – det är skillnad.
Kort sagt; Religionsfrihet behöver inte alltid betyda att ha rätt att bygga. Här har man samma möjligheter som alla andra föreningar, att hyra eller köpa befintliga lokaler för sin verksamhet.”
Läs även: 26 meter hög minaret när muslimer söker bygglov för jättemoské
Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?
Du kan göra skillnad.
Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.