Damberg (S) nobbar Trump om IS-terrorister – Ronie Berggren sågar
SVERIGE/USA Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) ger till Aftonbladet beskedet att Trump och USA inte kan räkna med att Sverige ska ta ansvar om de IS-terrorister som åkt ner från Sverige. Konservative USA-experten Ronie Berggren är kritisk och menar att det riskerar att hota USA:s intresse att hjälpa allierade. –Vi måste komma ihåg att majoriteten av de västerländska jihadisterna har medborgarskap i europeiska länder, inte i USA. Europa har ett moraliskt ansvar som de inte borde kunna undkomma, säger Berggren.
Donald Trump upprepade på onsdagen sitt budskap om att USA kan komma att släppa ut de IS-terrorister som kommer från europeiska länder om inte Europa tar sitt ansvar.
Det handlar om IS-terrorister som USA tagit tillfånga i kriget mot Islamiska staten och som nu förvaras i de kurdiska lägren, så kommer USA så småningom att helt enkelt släppa ut dem. Det finns en deadline för hur långt tålamod USA har, förklarade Trump utan att säga när den gränsen var nådd.
Europa måste ta sitt ansvar, inte säga ”Å nej. Vill inte ha dem”, sade Trump enligt Vita Husets presstjänst. och betonade att USA inte tänkte hålla dem på Guantanamo och betala för deras uppehälle i 50 år framåt. Senare upprepade Trump samma budskap i ett tal inför American Veterans nationalkonvent i Kentucky.
Nu bemöts Trump av Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S).
– Vi har inte någon skyldighet att hämta hem de svenskar som reste ner till Syrien och Irak för att strida för IS. Regeringen kommer inte hämta hem dessa terrorister, säger Damberg till Aftonbladet.
Damberg vill se personerna ställas inför rätta på plats, inte i Sverige.
Det är inte första gången Trump gjort detta utspel. Den 3 augusti skrev Nyheter Idags krönikör Ronie Berggren i artikeln ”Dags för Europa att vakna när Trump öppnar för att skicka tillbaka IS-terrorister” att om dagen kommer när IS-krigarna blir utsläppta, så kommer Europa inte att kunna säga ”att de inte blev varnade.”
Berggren, som i april också skrev artikeln ”Guantanamo-fängelser behövs också i Europas kamp mot terrorismen” på sin egna sajt ronie.se, kommenterar nu Mikael Dambergs besked.
Vad får detta för konsekvenser på kort och lång sikt?
– På kort sikt inga särskilda. De befinner sig ju redan där de är, tillsammans med många andra från mängder av länder som inte heller övertas av sina respektive hemländer. Bara Kosovo och kanske något annat land har tagit hand om sina egna IS-krigare efter USA:s begäran.
– På lång sikt riskerar detta emellertid att underminera USA:s intresse av att alls engagera sig för Europa och sina allierade i Mellanöstern. Vi måste komma ihåg att majoriteten av de västerländska jihadisterna har medborgarskap i europeiska länder, inte i USA. Europa har ett moraliskt ansvar som de inte borde kunna undkomma, säger Ronie Berggren.
Det andra problemet som uppstår som kan få långsiktiga konsekvenser är förstås om Trump gör slag i saken och släpper ut dem. Då ökar givetvis risken för nya terrordåd. Ansvaret för det bör i så fall läggas på just de regeringar som inte ville ta ansvar.
Mikael Damberg vill se IS-terroristerna dömas på plats, någon form av tribunal. Är det en dålig idé?
– En tribunal skiljer sig från ett Guantanmo på så vis att man dömer dem som bevisligen har utfört brott. Man skyddar inte preventivt mot dem som har stark potential att begå framtida terroristbrott, vilket är vad internering däremot gör. Det finns ett ytterligare, mer akut problem med idén om tribunal. En tribunal på plats verkar heller inte vara nära förestående, och behovet av att lösa det hela är inget som kan vänta.
– Lägren präglas av svält och sjukdom och stor misär. USA och kurderna varken vill eller kommer att ta långsiktigt ansvar för det. Så idén om en tribunal är väldigt teoretisk.
Något annat att tillägga?
– Ja, en sista sak som kan sägas är att USA kanske också – tyvärr – drar den lärdom Barack Obama drog i räden mot Al Qaidas tidigare ledare Usama Bin Laden. Man avrättade honom direkt på plats istället för att ta honom tillfånga, det i stor utsträckning för att man visste hur rättssystemen fungerade. Om man hållit honom vid liv så skulle han sannolikt kunna få sitta årtionden fängslad utan att se något dödsstraff förverkligas. Han hade kunnat dö av hög ålder. Man sköt honom istället och slapp på så vis allt juridiskt krångel. Den snabba rättvisan.
– Lärdomen skulle kunna vara att i krig mot terrorister helt enkelt börja skjuta först och aldrig ställa några frågor för att helt enkelt undvika sådana här situationer. Men det vore ett steg bakåt. De IS-anslutna bör hållas internerade på obestämd tid. Därefter utredas i lugn och ro och med mycket hårda straff utdömda till de skyldiga. Det är vägen framåt. Synd att Europa inte inser det.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.
Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick