Dan Eliasson trotsade försvarsmaktens nej: Fattade beslut ändå

Dan Eliasson. Foto: svtplay.se
  • Fredag 6 okt 2017 2017-10-06
E-post 901

STOCKHOLM Rikspolischefen Dan Eliasson valde att fatta beslut i strid mot säkerhetsskyddsförordningen och försvarets tydliga nej gällande undantag i användandet av kryptering av hemlig information.
– Jag är helt fascinerad över just det. Att man kan få ett ”nej” och sen ändå fortsätta att ha idéer om hur de ska göra för att få undan det här nejet. Det är bara att ta Försvarets ”nej” och förstå att man inte kan göra så. Punkt, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet. 

Rikspolischefen Dan Eliasson beslutade, i strid mot säkerhetsskyddsförordningen och försvarsmaktens tydliga nej, att genomföra undantag gällande användandet av kryptering. Det avslöjar Sveriges Radios Ekot.

För en månad sedan kunde Ekot också avslöja att Eliasson, våren 2015, fattat besluta om att strunta i kryptering godkänd av Försvarsmakten, när han skulle ge ett privat företag tillgång till hemlig information från polisens lönesystem Palasso.

Enligt Eliasson ska hans ”alternativa tillvägagångssätt” ha möjliggjorts utifrån säkerhetsförordningen, det har han tidigare sagt till Sveriges Radio.

Enligt flertalet experter har Eliasson inte haft rätt att ta ett sådant beslut. Bara några månader tidigare hade Försvarsmakten tydligt upplyst polismyndigheten om just det.

Polisen hade under 2014 skickat en förfrågan till försvarsmakten om att få använda sig av en typ av kryptering som inte godkänts av försvaret. Polismyndigheten ämnade använda krypteringen för backup-kopior av ett av sina it-system. Poliskällor uppger för Ekot att försvaret hade svarat med ett tydligt nej på polisens förfrågan.

Bara några månader senare, när ett privat företag skulle hjälpa polisen med ”support och underhåll” av lönesystemet så valde myndigheten att strunta i försvarets tydliga direktiv och Dan Eliasson valde då en egen krypteringslösning som inte var godkänd av försvaret.

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, är expert på polismyndighetens lagar och förordningar.

– Jag är helt fascinerad över just det. Att man kan få ett ”nej” och sen ändå fortsätta att ha idéer om hur de ska göra för att få undan det här nejet. Det är bara att ta Försvarets ”nej” och förstå att man inte kan göra så. Punkt, säger hon till Ekot. 

Ingen chef, däribland Rikspolischefen Dan Eliasson, har lust att, till Ekot, svara på frågor om avslöjandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag