Danieli: Impotenta politiker kan införa friår och elcykelbidrag men inte stoppa människosmuggling

Foto: News Øresund - Johan Wessman
  • Söndag 6 okt 2019 2019-10-06
E-post 871

Expressens avslöjande att S-politikern Rashad Alasaad är människosmugglare visar också hur lätt det är att smuggla in människor i Sverige. Våra politiker förmår att lagstifta om elcykelbidrag och rökförbud utomhus. Men inte se till att vi har en gränspolis som är värd namnet och kan stoppa illegala invandrare, skriver Anna Danieli.

20 000 – 30 000 kronor kostar det att bli insmugglad till Sverige.
Det säger oss två saker:
1. Utbudet av smugglare är stort. Hade det varit svårt att hitta smugglare hade kostnaden varit tio gånger större.
2. Risken att åka fast är obefintlig. Man riskerar inte fängelse för ynka 20 000 kronor.
Vi har världens högsta skatter, och fler lagar, kontroller, förvaltningar och myndigheter än en myrstack har barr och ändå kan vi inte stoppa smugglare från att ta in illegala invandrare via passkontrollen. De behöver inte ens anstränga sig för att inte åka fast.

Smugglare och deras kunder flyger till Arlanda, går helt kallt fram till specialutbildad personal som sitter där för att stoppa illegala, visar lånade pass, låter sig granskas, får ett ”hejsan svejsan” och promenerar sen ut från flygplatsen utan problem.

Jag kan faktiskt inte tänka mig ett mer tydligt misslyckande.

Detta är vad våra politiker förmår. Du får friår, rökförbud utomhus och elcykelbidrag, men du får inte ens en passpolis som stoppar resenärer med lånade pass.
Det är ett skolboksexempel på hur handfallet det här landet är. Jag hoppas att svenska väljare drar några slutsatser av det här. Tiden för att räta upp den här kapsejsande skutan börjar att rinna ut.

Texten har tidigare publicerats i ett Facebookinlägg.

Om debattören

Anna Danieli är samhällsdebattör och medlem i Medborgerlig Samling.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag