Danmarks migrationsminister (S) vill ha statistik över migranter efter ursprungsland

Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye talar för sitt tidigare parti Socialistiskt Folkeparti 2012. Bild: Mortenf
  • Måndag 14 dec 2020 2020-12-14
E-post 581

Danmarks utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vill föra statistik över personer från Mellanöstern, Nordafrika, Turkiet och Pakistan i fråga om bland annat kriminalitet och sysselsättning, rapporterar Berlingske. Nya siffror visar att gruppen är mer kriminell än andra utom-västliga migranter.

Tidigare har dansk statistik enbart delat upp danska invånare med migrantbakgrund i västliga- och icke-västliga, men nu har Tesfaye beställt mer specifik statistik, där invandrare med bakgrund i Mellanöstern, Nordafrika, Turkiet och Pakistan granskas som en egen kategori.

Läs även: Liberalernas danska systerparti: Icke-västlig muslimsk invandring har skadat mer än gynnat Danmark

Siffrorna visar bland annat att unga män från MENAPT-länderna är betydligt mer kriminella än samma kategori från andra icke-västliga länder.

År 2018 var 4,6 procent av alla unga män i Danmark med bakgrund i ett MENAPT-land dömda för brott. För andra icke-västliga länder var samma siffra 1,8 procent.

Tesfaye, som själv har etiopisk bakgrund, försvarar att man använder den typen av statistik.

– Jag tycker du måste vara stolt över vem du är och var du kommer ifrån. Jag är själv halvt etiopier och 100 procent dansk, och jag är inte rädd för att människor ska känna sina rötter och vara stolta över dem, säger Tesfaye och fortsätter:

– Men som beslutsfattare måste vi få ärliga siffror som säger något om integrationens utmaningar. Och jag ser att det är en stor skillnad på hur invandrare från Thailand, Filipinerna och Latinamerika klarar sig jämfört med personer från, exempelvis, Mellanöster, och jag tycker inte det är rasistiskt att kategorisera länder utifrån det.

Forskaren Lars Højsgaard Andersen på Rockwool Fonden välkomnar Tesfayes förslag.

– Med mer noggrant uppdelade landgrupperingar har vi möjlighet att identifiera vilka grupper som har utmaningar, och som samhället bör stötta, säger Højsgaard Andersen till TT.

Läs även: Liberal dansk politiker: Förnedringsrån har kommit till Danmark ”via Sverige från Mellanöstern”

Läs även: IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag