IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Tisdag 26 nov 2019 2019-11-26
E-post

En 25-åring som anslutit sig till IS har fått sitt medborgarskap indraget, enligt en ny dansk lag om återkallande av medborgarskap. Mannen har kvar sitt medborgarskap i Turkiet, där man misstänker att han befinner sig på fri fot.

Danmark har dragit in medborgarskapet från en IS-terrorist, rapporterar Berlingske Tidene. Det är första gången den nya danska lagen om återkallande av medborgarskap tillämpas.

Det handlar om den 25-årige IS-terroristen ”SK”, vars riktiga namn inte får publiceras enligt ett danskt domstolsbeslut.

Han har har fram till nu varit en dansk medborgare som i sin frånvaro dömts för terrorbrott efter att han anslutit sig till terroristorganisationen IS. Mannen ska bland annat varit med i propagandafilmer från IS år 2016.

25-åringens advokat Mette Girth bekräftar för Berligske Tidene att mannen fått sitt danska medborgarskap indraget.

– Jag fick beskedet i går och meddelade min klient som naturligtvis är extremt ledsen. Det finns många frågor som kvarstår och vi vill överklaga, säger Girth till BT.

Den nya danska lagen ger Danmarks utlännings- och integrationsminister, som för närvarande är Mattias Tesfaye (S), befogenhet att återkalla medborgarskap för personer som handlat på ett sätt som ”allvarligt kan skada landets vitala intressen”.

Där ingår att gå med i organisationer som för krig mot danska staten eller ägnar sig åt terrorism. Återkallandet av medborgarskap sker utan föregående rättegång, och kravet är att personen i fråga har dubbelt medborgarskap.

25-åringen hade tidigare medborgarskap i både Danmark och Turkiet. Nu är han enbart turkisk medborgare, och misstänks befinna sig på fri fot i Turkiet där han vid ett tillfälle försökt få tillbaks sitt danska pass men blivit nekad.

Han anslöt sig till IS när han var 19 år gammal och ”uppslukad av hat” enligt vad han berättade i en intervju med danska Radio 24Syv.

– Det var en dröm. Ta sig ned och vara en krigare och vara en hjälte, slåss mot de otrogna, beskrev han i intervjun.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Läs även: Ny lag låter Finland dra in medborgarskap för terrorism och landsförräderi

Lyssna även på: Den irakiske försvarsministerns kukbilder

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag