Danmarks svar efter Sveriges vädjan om hjälp med asylkaoset: Skyll er själva

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen ger den svenska regeringen kalla handen. Foto: Venstre/Nyheter Idag
  • Fredag 6 nov 2015 2015-11-06
E-post 35032

DANMARK Skyll er själva. Det är den danska regeringens besked efter att den svenska regeringen under torsdagen vädjat till övriga Europa om hjälp med att ta hand om alla asylsökande migranter. – De har faktiskt själva försatt sig i den här situationen, säger Danmarks integrationsminister.

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen (Venstre) meddelade under torsdagen att man inte tänker hjälpa grannlandet i öster att reda ut kaoset i sin invandringspolitik.

– Varje land har valt den kurs i flyktingfrågan som de en gång valt. De har valt sin kurs och nu får de hantera det som de vill, säger han till danska TV2.

Jensen säger också att den bästa ”hjälp” Danmark kan ge Sverige är om svenskarna lär sig av danskarna och tar efter deras betydligt mer restriktiva invandringspolitik.

– Jag har ingen färdig lösning på hur man i det här fallet ska kunna hjälpa Sverige. Vi har visat hur Danmark valt att hantera krisen. Om andra länder kan lära sig och bli inspirerade av det så tycker jag det är utmärkt, säger han.

I en annan intervju med invandrar- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre), som samma TV-kanal sände under fredagsmorgonen, understryker den danska regeringen sin uppfattning.

– När vi tittar på Sverige idag så måste vi säga att de själva har försatt sig i den här situationen, de har på alla sätt fört en extremt tillåtande invandringspolitik i många många år, säger hon.

Støjberg säger dessutom att Danmark ser med stort allvar på den stora anstormningen av asylsökande till landet, trots att Danmark tar emot betydligt färre asylsökande än Sverige, och att det kan bli aktuellt att strama åt invandringspolitiken ytterligare.

– Jag vill inte utesluta att det kan bli aktuellt med fler åtstramningar, säger hon innan hon återigen förtydligar; men jag måste säga att när jag hör svenskarna säga som de gör, de har faktiskt själva försatt sig i den här situationen.

För mindre än två månader sedan lät det annorlunda från den svenska regeringen i en TV-sänd debatt. Då påstod Kristina Persson (S), Sveriges minister för nordiskt samarbete, att det kommer gå bättre för Sverige än Danmark tack vare att vi tar emot så många asylsökande.

– Vi klarar bra av det som kommer idag, det är många fler som kommer till oss än som kommer till Danmark, sade hon innan hon fortsatte:

– På längre sikt kommer det vara en fördel för Sverige och Sveriges ekonomi. Eftersom vi har en åldrande befolkning, precis som Danmark, måste vi ersätta alla dem som försvinner från arbetsmarknaden med nyanlända.

Persson fick medhåll från debattören Henrik Arnstad som hävdade att flyktingkrisen är inbillad och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som påstod att den danska regeringen saknar folkligt stöd för sin politik.

Artikeln är uppdaterad 14:58.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag