Därför är det rätt att publicera ”smygtagna” bilder av Anders Lindberg
BLOGG En opinionsbildare på Sveriges största tidning får finna sig i att granskas även i den privata sfären. Att visa om någon lever som den lär är kanske den mest grundläggande journalistik vi har.
När Aftonbladets Lena Mellin intervjuade finansminister Magdalena Andersson i Almedalen kom miljöfrågan på tal. Andersson förklarade att flyget ska man undvika då det är det ”som gör det stora klimatavtrycket”.
Direkt efter ställer Mellin den självklara frågan hur Andersson tog sig till Almedalen.
– Jag flög, svarade ministern.
Alldeles oavsett vad man tycker om klimatfrågan är det utmärkt journalistik. Om en makthavare på olika sätt argumenterar för att vi ska ändra vårt beteende är en av de första journalistiska frågorna att undersöka om makthavaren lever som han eller hon lär.
Aftonbladets ledarskribent och politiske chefredaktör Anders Lindberg har länkat till en ledartext från den egna tidningen om varför man inte ska ta flyget. ”Den som flyger borde skämmas” står att läsa i tweeten som även återger rubriken på den länkade artikeln.
Även i ett bredare perspektiv har Aftonbladet ägnat stor energi åt klimatfrågan både i nyhetsrapportering och på ledarplats.
När Nyheter Idag får bilder från en fotograf som visar att Anders Lindberg själv tar flyget på sin semester, då har detta ett nyhetsvärde. Om du i offentligheten argumenterar för en sak, men privat lever på ett annat sätt, är det fritt fram att granska och publicera. Detta vet varje journalist.
Nyhetsvärdet är inte mindre om du är en av Sveriges mest kända opinionsbildare på Sveriges största tidning. Men när den kanske enklaste av journalistiska metoder används mot en välkänd journalist själv, då tycks något hända.
Eskilstuna-Kurirens ledarskribent Susanne Nyström anser att det var fel att publicera den nu omtalade bilden.
Det ska mycket till för att det ska vara okej att publicera smygtagna bilder på folk som befinner sig i privata situationer. En journalist eller opinionsbildare på en flygplats är inte en tillräckligt offentlig person för att en sådan publicering ska kunna anses vara motiverad.
— Susanne Nyström (@susanne_nystrom) July 16, 2019
Här uppvisar Nyström närmast en ”anti-journalistisk” hållning. En flygplats är, om något, en offentlig plats. Det är helt i sin ordning att fotografera på offentliga och gemensamma ytor. Att beskriva det som ”smygtagna bilder” visar på ett synnerligt oförstående om hur journalistik fungerar.
Mängder med viktiga avslöjanden hade varit omöjliga om det inte var tillåtet att publicera det Nyström kallar ”smygtagna bilder”. Ett exempel är när Aftonbladets prisbelönta granskningar ”Maktens kvitton” avslöjade SD-ledamoten Patrick Reslow med bilder som var tagna ”i smyg”.
En annan kritik, som Lindberg själv framför, är att han inte vill att barnen ska synas i bild. I den ursprungliga publiceringen var barnens ansikten maskerade och senare har vi gått Lindberg till mötes genom att maskera barnen i sin helhet.
Emellertid ändrar jag inte formatet på bilden då det är centralt att flygtavlan syns – det är ju själva nyheten här. Journalistik är inte bara text, det är lika mycket att berätta med bilder.
Och nog blev det en story allt. Men den är inte slut, jag kommer jaga Lindberg efter semestern på svar angående flygandet.
Precis som Lena Mellin gör när hon granskar makthavare.
PS. I den senare versionen av den omtalade bilden är inte längre Anders Lindbergs fru Åsa Westlund maskerad. Hon är en socialdemokratisk politiker som ofta förekommer i offentligheten.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.