Därför är DN-artikeln om särskilt utsatta områden problematisk

Poliser i Fittja centrum. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 jun 2017 2017-06-13
E-post 2

BLOGG De så kallade ”särskilt utsatta områdena” ökar från 15 till 23 stycken. Inifrån polisledningen råder krisstämning och det går alltså käpprätt åt helvete i förorterna. Ungefär så gick snacket i mitt Facebookflöde efter en artikel i DN. Men den slutsatsen visar sig inte vara riktigt sann och det finns anledning att förklara varför det är problematiskt att överdriva problem i förorterna.

När jag gick i grundskolan upptäckte jag en egenhet med det svensk ofantlig sektor. Det fanns ett gäng svarta får som inte kunde sitta stilla på lektioner. De hittade på precis alla tänkbara jävelskap och de förstörde för alla andra. De hade säkert ADHD och en rad andra bokstavskombinationer. Ja, du vet, det gänget.

De tog resurser från normal undervisning. Och inte lite heller. Det krävdes extra pedagoger, fritidsledare, socialtanter och gud vet vad. Men inte blev det bättre. Flera ur det här gänget blev tungt kriminella i vuxen ålder, några lever inte längre. Man kan på goda grunder säga att de här bråkstakarna förstörde för alla andra, både direkt och indirekt.

När resurser, som annars skulle gå till de skötsamma eleverna, istället gick till att hålla de här individerna i schack, blev alla lidande. Men det är något svenskt över det tankesättet, mest resurser läggs på de som anses vara svagast.

Som jag förstår det fungerar polisen likadant. I de områden som är absolut värst när vi talar om social otrygghet, kriminalitet, utanförskap – det som på Polismyndighetens eget brevpapper kallas ”särskilt utsatt område” – läggs också mest polisresurser. Det var det svaret jag fick av Gunnar Appelgren som samordnar polisens initiativ ”Mareld”. Jag ringde honom eftersom DN förklarar med braskande rubrik att dessa områden ökar i omfattning, från 15 till 23, och att det råder krisstämning hos polisen.

Men Appelgren gav en annan bild. För det första skulle flera av dessa områden varit listade som särskilt utsatta för flera år sedan, men det har skett först nu på grund av administrativa åtgärder. För det andra poängterade han att i exempelvis Fittja, ett område som först 2017 listas som särskilt utsatt, har utvecklingen till och med gått lite åt rätt håll.

Och jag har ingen anledning att misstro Appelgren. Jag har träffat gubben, suttit ner och pratat med honom i en timme om just de här sakerna. Jag får absolut inte den där känslan i magen att han är någon tillrättalagd politruck som säger det som chefen förväntar att han ska säga. Tvärtom, faktiskt. Vidare stämmer hans bild överens med den jag ser, jag bor nämligen själv i ett av dessa områden.

Det är ofta jag är ute och ”nightcrawlar”, alltså tar med kameran i bilen och ger mig ut i natten i de här områdena för att filma och fotografera all tänkbar jävelskap. Och jag har noterat en sak, polisnärvaron här är hög. Ibland riktigt hög, trots att inget särskilt inträffat.

Det är alltså ingen lögn att åtminstone några av dessa områden är högt prioriterade inom polisen. Därför blir det lätt problematiskt om man köper bilden i DN rakt av.

Vi har länge sett rubriker om bristen på poliser. Likadant är det för initiativet Mareld som är till för att stärka upp vanlig, ordinarie, polisverksamhet i de utsatta områdena. De behöver 160 poliser i den förstärkningen, idag har de 120 varav ungefär hälften har plockats från annat håll och hälften rekryterats utifrån. Det betyder alltså att de värsta förorterna får en massa resurser som egentligen skulle gått till områden som är lite mer skötsamma.

Vi är alltså tillbaka i samma logik som när jag gick i grundskolan. Bråkstakarna hålls i schack, men det sker på bekostnad av alla andra.

Artikeln i DN blev nämligen omskriven i nästan samtliga etablerade medier och nyheten fick minst sagt stor spridning. Vad som inte framgick i den rapporteringen var att läget i verkligheten antagligen inte förvärrats, istället spinner TT vidare med att låta Tobias Tobé (M) kräva en ny rikspolischef.

Visst, vi kan byta ut Eliasson. Inte mig emot. Men att dessa områden listas först nu som särskilt utsatta, när de skulle funnits med långt tidigare, är något som får bokföras på Alliansens konto. Det kunde vara klädsamt om Tobé dämpade populistnerven en aning.

Hela mediedrevet om rapporten, vars största nyhet beror på administration, riskerar sätta press på polisen att lägga än mer resurser i de särskilt utsatta områdena. För att tillmötesgå de kraven måste ännu fler poliser plockas från bostadsområden som inte är fullt lika kriminellt belastade. Vid sidan av diskussionen om att rekrytera fler poliser, vilket såklart behövs, tror jag debatten mår bättre av att man höjer blicken lite och funderar ett varv till.

Trots allt, polisen kan inte hindra nya utsatta områden från att växa fram. Polisen kan bara ingripa när det i praktiken redan har gått för långt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag