Därför bör finansens makthavare vända ryggen åt grekerna
LEDARE Krisen i Grekland är grunden inte speciellt avancerad att förstå sig på. Grekland har lånat mer pengar än de kan betala tillbaka och långivarna har satt tuffa krav på landet om de ska fortsätta hjälpa till med finansiering. Det bästa är att låta Grekland lämna EMU och städa upp sin egen ekonomi.
När krisen i Grekland uppdagades fick vi läsa om flera exempel på hur politiker inte tog ekonomiskt ansvar. I korthet var inte budgeten i balans, det vill säga att staten Grekland spenderade mer pengar än vad de fick in i skatteintäkter. Samma sak händer när någon spenderar mer pengar än vad man har i lön – mellanskillnaden får finansieras med lån.
– Grekiska staten balanserar inte sin budget. Staten spenderar mer än den får in och måste finansiera underskottet, vilket man gjort via lån som nu måste betalas tillbaka, förklarar Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare till Svenska Dagbladet.
Problemet som Grekland nu står inför är enkelt. De kan inte betala tillbaka sina lån. Istället behöver de låna ytterligare pengar för att betala tillbaka gamla lån. Beteendet skiljer sig inte i sak från familjerna vi ser i Lyxfällan och lösningen är inte heller annorlunda – enda vägen för att få ordning på ekonomin är att spendera mindre, se till att få ett överskott i sin budget och med tiden betala tillbaka.
Det var så vår förra finansminister Anders Borg resonerade när han ansvarade över Sveriges offentliga ekonomi. Statsskulden minskade med vår förra Alliansregering och han var stenhård på att hålla en balanserad budget. Om inte intäkterna räckte till då fanns bara en lösning, att skära i utgifterna.
Men det är långt ifrån alla människor som är beredda att dra åt svångremmen. Har man vant sig vid en viss ekonomisk standard är det smärtsamt att ta några steg tillbaka och leva mer sparsamt. Samtidigt är det just detta långivarna ställer krav på, om Grekland ska få några nya lån. Vem vill låna ut pengar till någon som man inte tror kan betala tillbaka?
Krisen har pågått länge för Grekland och den är i grunden så pass allvarlig att frågan nu vädras öppet om Grekland borde lämna EMU. Den största långivaren till Grekland är Tyskland och där vill en majoritet av befolkningen vända grekerna ryggen. Det knakar i fogarna med andra ord inom EMU-projektet. Samtidigt styrs Grekland av en tvättäkta populist som inte vill gå med på några tuffare ekonomiska krav för att få nya lån.
Därför sker nu en folkomröstning om huruvida grekerna ska acceptera nya lånevillkor. Oavsett vad utfallet blir i den omröstningen borde det vara tvärtom. Det borde vara befolkningen i Tyskland och Sverige med flera länder som röstade om man över huvud taget vill låna ut mer skattepengar till ett land som uppenbart inte kan balansera en budget. Vi vet alla vad utfallet hade blivit av en sådan omröstning.
Det enda rimliga är således att finanseliten i Bryssel och politikertopparna vänder Grekland ryggen.