Därför bör SD fälla regeringen – hela listan ur ett SD-perspektiv

Foto: Ankara (CC BY-SA 3.0)
  • Måndag 17 nov 2014 2014-11-17
E-post 782

LEDARE Sverige har en historiskt svag regering som knappast har imponerat hittills. Samtidigt har Sverigedemokraterna en avgörande roll inför budgetomröstningen där de kan fälla sittande regering. Här är anledningarna till varför de bör rösta emot Löfvens rödgröna styre.

Hur kommer Sverigedemokraterna att rösta i kommande budget? Det återstår att se, men mycket talar för att en regeringskris väntar runt hörnet. Här är listan på argument ur ett SD-perspektiv, där egentligen allt talar för att Sverigedemokraterna med gott samvete kan fälla regeringen.

Vågmästarrollen

Under förra mandatperioden samarbetade dåvarande regering över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna och deras vågmästarroll. Taktiken gick ut på att göra SD så lite relevanta som möjligt. Nu är situationen tvärtom, de kan en gång för alla visa att det straffar sig att inte samtala med partiet. När inte talspråk fungerar brukar maktspråk ge bättre effekt.

En fällning av regeringen behöver dock inte nödvändigtvis leda till extraval. Ett alternativ är att Socialdemokraterna skapar en ny regering där borgerliga partier ingår och på så vis kan SD förlora sin vågmästarroll. Detta behöver dock inte vara negativt för SD då partiet mer än fördubblat antalet ledamöter i riksdagen och kraftigt ökat i landsting och kommuner. Drygt tre år i opposition, utan att behöva lägga energi på vågmästarspel, ger tid till att bygga intern organisation och ladda stenhårt inför valet 2018.

Underdog slår tillbaka

Att fälla en regering och vara den som skapar kaos kan slå tillbaka mot det egna partiet, men den risken är i princip obefintlig för Sverigedemokraterna. Väljarna är högst medvetna om att inget av de övriga partierna ens visat intresse av att samtala med SD, trots att Åkesson sträckt ut en hand flera gånger. Om det då leder till att landet inte kan styras är det knappast den som är utfryst från alla samtal som kan lastas för det.

Någon kanske invänder att Sverigedemokraterna bör gå på defensiven när lagkapten Åkesson inte är på spelplanen. Det är en felanalys. Mattias Karlsson kan för många utomstående vara ett relativt nytt namn, men det är allt annat än en politisk duvunge. Få politiker i SD-toppen är lika rutinerade som Karlsson i politiskt rävspel varför självförtroendet i partiet i princip står intakt – trots att Åkesson lyser med sin frånvaro.

Missnöje med regeringen

Den nya regeringen har öppnat mycket svagt. Kritik har riktats mot flera ministrar och även statsminister Stefan Löfven har hittills inte imponerat. Folk vill ha en statsminister som är självsäker och inte fumlar under viktiga möten med andra länders dignitärer. Man ska heller inte glömma att de rödgröna i princip stått still vad gäller valresultat jämfört med valet 2010. Ur det hänseendet har faktiskt inte väljarna bett om en rödgrön regering. Likadant kan man argumentera för Alliansen. Hur SD än röstar kan det inte bli ”fel”.

Palestinafrågan

Att den rödgröna regeringen skyndsamt valde att erkänna Palestina är minst sagt ett rött skynke för många i SD. Det finns förvisso en opinion inom partiet som i varierande grad är positiva till tanken om att erkänna Palestina, men det är knappast huvudlinjen. Den här frågan påverkar förvisso inte väljarna i realpolitisk mening, men det har ett stort symbolvärde såväl för väljarna i Sverige som för varumärket Sverige i ett internationellt perspektiv. Att fälla en regering kort efter att ha erkänt Palestina har också ett symbolvärde…

Migrationsuppgörelsen

Det kanske absolut tyngsta argumentet handlar om migration. Det är den här frågan som främst av allt lockar väljare till SD och här finns det mer politiskt momentum att hämta. Eftersom den nya regeringen än så länge varit tydliga med att de tänker fortsätta på inslagen väg, där Alliansen gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken, hålls SD fortfarande utan inflytande i den mest avgörande kärnfrågan. Samtidigt avlöser nyheterna varandra om att varken Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket mäktar med Billströms omtalade volymer. Att fälla regeringen med detta som tyngsta argument kommer knappast att uppfattas som att SD gör fel.

I vanliga fall uppfattas det som oansvarigt att fälla en regering men det här är inte ett sådant läge. Alla väljare är mycket väl medvetna om hållningen från övriga partier där man är tydlig med att ens inte prata med SD. Av just den här anledningen kan inte SD lastas för en eventuell regeringskris.

Det är med andra ord öppet mål för Sverigedemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag