DEBATT: Centern och Socialdemokraterna skämmer ut dalfolket

Foto: SVT/Pressbild
  • Söndag 14 feb 2021 2021-02-14
E-post 1111

Dalapolitikerna Peter Hultqvist (S) och Sofia Jarl (C) skämmer ut sig och sina partier i sina försök att använda nazism och Förintelsen för att skrämma politiska motståndare till underkastelse. De skämmer också ut Dalarna och dalfolket, skriver Mats Bergh, advokat och rättspolitisk debattör.

Nazityskland under Adolf Hitler styrdes av ett nationalsocialistiskt parti som utrotade minst 6 miljoner judar, homosexuella med flera. Adolf Hitler var själv socialist och politiken som bedrivs var en blandning av klassiska socialistiska idéer om en stark stat och vissa individers underkastelse kopplat till en extrem nationalism. De svenska Socialdemokraterna samarbetade med Nazityskland till dess det stod klart att de allierade skulle vinna kriget.

På Förintelsens minnesdag den 27 januari gick Centerkvinnornas ordförande, tillika partistyrelseledamoten, Sofia Jarl till generalangrepp mot i praktiken knappt hälften av Dalarnas väljare. Artikeln var uppenbarligen förankrad högt upp i partiet. Syftet var att skrämma Liberalerna till underkastelse för att stanna kvar i det så kallade JÖK samarbetet där Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna tillsammans med stöd från Vänsterpartiet samarbetar om tillsättande av statsminister Löfven, budgetfrågor och mängder av sakfrågor i Sveriges riksdag.

Liberalerna varnades uttryckligen för att förhandla med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Detta genom att använda Förintelsens minnesdag som underlag för att sammankoppla partierna med nazismen eftersom de inte längre omfattar samma principer som Centerpartiet omhuldar.

Vad Centerpartiet gjort är att i bästa fall utpeka nästan halva väljarkåren i Dalarna som mindre vetande och i värsta fall, om vi ska ta artikeln på orden, influerade av nazistiska idéer. Moderaterna, Krisdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är helt enkelt inte rumsrena om de börjar samarbeta och dessutom ett hot mot demokratin. Centerns uppfattning är obehaglig.

Några dagar tidigare hade försvarsministern och Socialdemokraternas starka man från Dalarna Peter Hultqvist den 21 januari i Dala-Demokraten gått till ett liknande frontalangrepp för att skrämma Liberalerna från samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna. Han skrev bland annat uppriktigt att:

”Högerextremisterna, som kallar sig konservativa, ska nu tämjas av moderater och kristdemokrater. Till och med en och annan som kallar sig liberal tycks tro på det upplägget. Även om SD försökt lägga på fernissa och utöver kostym kompletterar med väst så ligger det mycket i följande konstaterande: ”Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris”.

Därefter har Peter Hultqvist uppträtt direkt stötande och föga belevat i Aktuell, frustande och mässande på samma tema. Peter Hultqvist behöver ingen ytterligare sanktion uppifrån. Han är partitoppen sedan länge. Detta innebär också att försvarsministern misstror omdömet hos uppåt hälften av Dalarnas väljare i tider när ett nytt regemente skall förläggas i Falun. Detta är mycket oroväckande.

Dalfolket har av tradition och genom historien stått emot maktens försök att kuva och härska. Dessa angrepp ryms inte inom de vanliga demokratiska ramarna, så som vi kände dem innan Centern och Socialdemokraterna började samarbeta. Be dalfolket om ursäkt.

Om debattören

Mats Bergh, advokat och rättspolitisk debattör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag