Debatt: Hyckleri när S-politiker tar ut dubbla löner

Ghazal Saberian Foto: Privat
  • Söndag 3 feb 2019 2019-02-03
E-post 1001

DEBATT Under hösten tog Heléne Björklund, S-politiker i Sölvesborg, ut arvode både som riksdagspolitiker och i sitt gamla uppdrag som kommunalråd. Något som i stort gått obemärkt förbi. Samtidigt ges stora rubriker när SD använder kommunalt partistöd för att ge Peter Wallmark lön som oppositionsborgarråd. Det är dubbla standarder, skriver Ghazal Saberian, SD Stockholm.

Varför så tyst i Aftonbladet och Expressen om att Socialdemokraternas Heléne Björklund, tidigare kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Sölvesborg tog ut dubbla löner på 130 000 kronor i månaden under hösten?

Heléne Björklund fortsatte att ta ut fullt arvode på 61 282 kronor i månaden som kommunalråd och kommunstyrelseordförande trots att hon valdes in som riksdagsledamot efter valet och då fick 66 900 kronor i månaden under november och december samt 65 400 kronor för oktober.

DN, Aftonbladet, Expressen med flera gör ramaskri och rasar över att Sverigedemokraterna väljer att med egna partipengar kompensera upp sin gruppledare i Stockholms Stadshus, Peter Wallmarks lön då S på ett odemokratiskt sätt som inte hör hemma i svensk politik, tillsammans med V och F! gått bakom ryggen på SD och fattat beslut om att ge sig själva en extra oppositionsborgarrådspost. En post som enligt praxis ska tillfalla SD.

Beslutet att låta Peter Wallmark vara tjänstledig från sin tjänst som politisk sekreterare på halvtid istället för heltid, vilket hade blivit fallet om allting hade haft sin demokratiska gång, för att på så sett kunna få en lön som nästan hamnar på samma nivå som de övriga partiernas gruppledare har godkänts av både SD Stockholms Stads kommungrupp och stadsledningskontoret.

Arbetet som kommunalråd är ett heltidsjobb. Man måste vara på plats. Man är chef för kommunen och måste finnas tillgänglig för tjänstemännen och som riksdagsledamot förväntas man vara i riksdagen från tisdag morgon till torsdag eftermiddag. Det säger sig självt att man inte kan fullfölja två heltidsuppdrag på två olika orter samtidigt. Vice ordföranden fick således ta en hel del av hennes uppdrag.

Det enda rätta hade varit att kliva av som kommunalråd direkt efter valet alternativt avsagt sig halva arvodet då Björklund faktiskt bara gjorde halva jobbet.

Regelmässigt sett så har hon egentligen inte brutit mot reglerna då den gamla majoritetens uppdrag löper ut först vid årsskiftet i kommunerna. Men moralen i att ta ut fullt arvode av en summa på lite drygt 61 000kr i månaden utan att utföra sitt förtroendeuppdrag är förkastligt.

Det är 183 400 kronor av skattebetalarnas pengar. I en liten kommun som Sölvesborg är det en mycket stor summa pengar. Socialdemokraterna talar ofta om värdegrund och att man står långt ifrån SD:s värdegrund. Tur är väl det för champagnesocialism har ingen plats i Sverigedemokraternas värdegrund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag