DEBATT: Skolverket tycks ha infiltrerats av antisemiter

John Gustavsson. Foto: Privat / Pixabay
  • Fredag 15 okt 2021 2021-10-15
E-post 543

I dagarna fick vi veta att Skolverket i sina officiella riktlinjer uppmanar skolor att ge eleverna en uppgift där de, efter att ha delat in sig i grupper, ska hitta bevis och argument för att Förintelsen inte ägt rum. Syftet är att barnen ska lära sig källkritik. Det är snarare Skolverket som måste lära sig detta. Förintelseförnekelse har nämligen inget att göra med källkritik, utan är per definition antisemitism.

Många ryggar säkert tillbaka inför detta påstående. Varför ska man inte få ifrågasätta allting? I teorin är detta såklart okej. Problemet är att de som ifrågasätter Förintelsen aldrig tillämpar samma bevisstandard på andra historiska händelser. Det finns nämligen betydligt fler bevis för att Förintelsen ägt rum än det finns för att Karl XII någonsin levt. Det finns inga levande vittnen som sett Karl XII, inga filmer, inga bildbevis, och förhållandevis lite skriftligt material från kungens samtid som intygar om hans existens (åtminstone i jämförelse med all den skriftliga dokumentation som tyskarna lämnade efter sig).

Ändå tvekar ingen förintelseförnekare på att Karl XII levt. Och där avslöjar sig revisionisterna: När man har en hög bevisbörda för historiska brott mot judar, och en annan, lägre bevisbörda för alla andra historiska personer och händelser – då är man antisemit. Givetvis går det i teorin att vara konsekvent och hävda att ingenting i historieböckerna går att lita på, men mig veterligt finns det inga förnekare som har den synen.

Det finns ingenting som hänt före 1945 som är så väldokumenterat som Förintelsen. Den som vill hävda att bevisen för att Förintelsen ägde rum är för svaga, utan att med rätta bli kallad antisemit, måste också säga samma sak om allt annat som hände före den tidpunkten.

Men, frågar ni kanske nu, om det nu inte finns några bevis för att Förintelsen inte ägt rum, då kan väl eleverna få leta sådana bevis och upptäcka det själva? Nej, så enkelt är det inte. Till att börja med så känns det som en mycket tveksam pedagogik att låta elever leta efter saker som inte finns. Lite som att låta matematikelever spendera veckor med att försöka lösa en ekvation som är matematiskt olösbar.

Allvarligare är att barn sällan har förmåga att förstå vad ”bevis” är. Det är hur enkelt som helst att leta upp sajter och filmer som påstår sig ha ”bevis” för allt möjligt – förintelseförnekelse, att jorden är platt, eller att världen styrs av reptiler. Om hundra elever alla exponeras för sådana bevis, som indirekt legitimerats av en skola som bett dem leta upp dem, så kommer åtminstone några att faktiskt börja tro på dem, även om lärarna sedan försöker att ”avprogrammera” dem.

Förintelseförnekelse får också konsekvenser i den verkliga världen på ett sätt som exempelvis konspirationsteorier om månlandningen inte får. De elever som, som ett resultat av Skolverkets ”källkritiksuppgift”, faktiskt blir övertygade om att Förintelsen inte ägt rum kommer därefter att utgöra ett säkerhetshot, inte minst då mot judiska klasskamrater och judar i allmänhet. Själv betvivlar jag att Skolverket någonsin riskerat att legitimera en konspirationsteori som inneburit ökat hat mot muslimer, eller för den delen någon annan grupp (och det ska man såklart inte heller).

Givetvis kommer medieuppmärksamheten att leda till att uppgiften tas ner. Det är en tidsfråga. Tyvärr lär vi aldrig få veta vilka som var ansvariga för att den överhuvudtaget publicerades. Dylika riktlinjer lär knappast vara en persons verk, utan flera anställda på Skolverket måste rimligtvis ha läst uppgiften, och ryckt på axlarna innan tidningarna ringde.

Att Skolverket tycks ha infiltrerats av antisemiter borde föranleda en haveriutredning följt av en utrensning av de ansvariga. I dagens Sverige är tyvärr det bästa vi kan hoppas på att det inte händer igen.

John Gustavsson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag