DEBATT: Sveriges regionpolitiker missköter vården så att människor dör

Foto: Sasin Tipchai
  • Tisdag 21 jan 2020 2020-01-21
E-post 1022

Sveriges regionpolitiker, oavsett parti, ska inte ha ansvar för något så viktigt som sjukvården. Det visar det senaste exemplet där patienter i Skåne som kunnat få behandling fick vänta så länge att de inte blev behandlingsbara. Låt i stället staten ta ett helhetsansvar för sjukvården, skriver Christer Siwertsson, tidigare moderat regionpolitiker i Jämtlands län och själv distriktsjuksköterska.

Jag trodde aldrig att sjukvården skulle falla så djupt i det här landet som den nu gjort i flera regioner, men främst i Skåne, där fullt behandlingsbara cancerpatienter med lever och bukspottkörtelcancer fått stå så länge i operationskön att cancern hunnit sprida sig, så att de i stället hamnat i terminalvård, alltså vård i livets slutskede.

Det är ett politiskt moras utan motstycke och det finns överhuvudtaget inget försvar, bara ett kallt konstaterande, att Sveriges regionpolitiker, oavsett partitillhörighet, inte längre ska ha ansvar över något så viktigt som sjukvården. Det börjar nämligen att bli livsfarligt att bli sjuk, oavsett diagnos.

Vad avser Skåne så är det bristen på narkossjuksköterskor som är orsaken till detta hemska. Det kan verkligen inte ha kommit som en överraskning för regionpolitikerna att bristen fanns. Varför har man inte utbildat bort bristen med full lön och sedan sett till att sjuksköterskeskrået, oavsett specialitet, fått en lön och en arbetsmiljö som motiverat dem att stanna kvar på sina tjänster?

Kan det bli mera uppenbart än att hälso- och sjukvården nu måste förstatligas, så att staten får ta ett helhetsgrepp över bland det viktigaste vi har, nämligen hälso- och sjukvården.

Utvisa regionpolitikerna från sjukvårdsansvaret. De håller inte måttet!

Om debattören

Christer Siwertsson är tidigare moderat politiker i Region Jämtland Härjedalen. Han är distriktssjuksköterska.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag