Debatt: Våra politiker måste sluta tramsa

Bilden Hanif Bali lade ut på instagram tidigare under sommaren. Foto: Skärmdump Instagram.
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post 1325

Call of Duty-bilden med Hanif Bali, som fått ut både statsministern och Ulf Kristersson på banan, visar på ett par olika saker. En total oförmåga hos ledande politiker att särskilja allvar från kvasihändelser. Dessutom har det blivit en ny uppvisning för Moderaterna i grenen att pudla snabbt, skriver Edward Nordén och Håkan Palm, Medborgerlig Samling.

Tunga riksdagspolitiker med allvarlig blick gör inlägg på sociala medier om att ”gränsen nu har passerats”, uttalar sig i MSM om att det olämpliga nu tagits för långt. Om att hoten mot media och journalister tagits ett steg än längre, faktiskt för långt. Den här gången också. I förlängningen är demokratin hotad. Möjligen också omoralens utbredning och barnens förvildande.

Så, vad har inträffat? Har partierna till slut uppfattat det horribla i ökande skjutningar av kriminella med automatvapen? De makabra ökningarna av våldtäkter och sexuella övergrepp mot kvinnor? Att runt 30 % av invandrare känner sig otrygga kvällstid i de områden de inte kan flytta ifrån? Att vi saknar ett fungerande försvar, polis, vård, äldreomsorg, skola och försörjning vid kris? 3000 militanta extremister?

För det har många av oss andra fått nog av.

Nej. Det som givit omvälvande förändringar i sinnet för mången politiker är att en välkänd riksdagsledamot syns på bild med ett vapen på en sportskyttebana. Samt en larvig satirbild där det skojas om dennes meningsskiljaktigheter med en dagstidning. Där passerades tydligen gränsen.

Snabbt går Liberalernas partiledare ut och fördömer hemskheterna, följt av statsministern, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med flera andra som påpekar det olämpliga. ”Jag förstår inte varför man poserar med vapen” säger Bill, ”Jag tycker att hot mot journalister är allvarligt” säger Bull, och valfri känslig tittare påpekar det olämpliga med skolskjutningar.

Därefter kräver branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) ett möte. Inte med ledamoten utan med hans ”mamma” – Ulf Kristersson. Mötet – dock med en annan ”förälder” – resulterade i att man tog avstånd från hot, som inte framförts, poängterade att hot mot journalister inte är acceptabelt och att bilden togs ned.

Få kan matcha Moderaternas intensitet i pudlingshastighet och totalt blottande av strupen när det blir jobbigt. Även om det är uppenbara övertolkningar, som inte matchar verkligheten. Om den välkände riksdagsledamoten på fullt allvar hade uppmanat till, uppviglat till eller insinuerat något om hot, våld, mord eller hat mot journalister, så hade han anmälts och fått invänta sin dom utanför riksdagshuset.

Det händer förstås inte, eftersom hela narrativet, att det inträffade är väldigt, väldigt allvarligt och jämförbart med förstadiet till mord och massakrer, bara är på låtsas. Det är inte på riktigt och alla förstår det. Egentligen. Det är en tröttsamt, insinuant nivå med grova jämförelser som framförs. Med spekulationer om mord på barn, hot och mord på journalister.

Man saknar kunskap nog att ens identifiera vapnet, men i kraft av (i eget tycke) överlägsen moral kastas anklagelserna ändå fram. Kanske kan ”någon” sjuk människa ”någonstans” inspireras till ”någonting”. Det här är förstås ett helt oseriöst resonemang, som påminner om när hårdrock skulle förbjudas på 80-talet. Ett slags poserande med överdrivna känslor motiverat av god intention.

Det finns ett stort problem med hat och hot. Det finns ett ökat hot mot journalister i nära omvärld. Illegala vapen i händerna på kriminella är en allvarlig och ökande problematik. Det är ett bra fokus för journalistik och politik. Ett legalt skjutvapen på en skjutbana samt en fånig meme är det däremot inte.

Istället riskerar högljutt poserande om sådana kvasihändelser att ytterligare skada förtroendegapet mellan politik, etablerade medier och väljarkår. Så kära politiker, journalister och skribenter, prioritera och fokusera på och rapportera om verkliga problem.

Underskatta inte vår förmåga att se sammanhang och förstå verkligheten. Kort och gott, sluta tramsa. Sverige har reella problem, varav flera akuta. Ska vi samlas kring att lösa de problemen så är känslodrivna pseudodebatter om bilder med legala vapen definitivt inte en god väg.

Om debattörerna

Håkan Palm, styrelseledamot Medborgerlig Samling Skåne
Edward Nordén, vice ordförande Medborgerlig Samling Skåne

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag