Demokratiutredare sågar regeringens maktförslag: ”Olämpligt”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 4 apr 2020 2020-04-04
E-post

SVERIGE Regeringen vill ha utökad makt för att kunna ta snabba beslut gällande coronakrisen. Flera partier har ställt sig positiva till förslaget. Men Olle Wästberg, ordförande i 2014 års Demokratiutredning, tycker att riksdagen ska säga nej.

På fredagskvällen avslöjade Expressen att regeringen tagit fram ett förslag på en ny lag som gör att man kan fatta beslut angående coronapandemin utan att behöva vända sig till riksdagen. Lagen skulle gälla omedelbart och tre månader framåt.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har ställt sig positiva till förslaget, medan Moderaterna vill att riksdagen ska kunna stoppa besluten i efterhand.

Läs mer: Regeringen vill ha ökad makt i kampen mot coronaviruset

Olle Wästberg har en bakgrund i Folkpartiet och ledde den statliga Demokratiutredningen 2014. Han menar att det är särskilt viktigt i den rådande situationen att beslut är demokratiskt förankrade. Därför tycker han att riksdagen ska ge tummen ned.

– Det här är ju beslut som ingriper i människors vardagsliv, det är ju det det handlar om för att dämpa smittan, men då är det också viktigt att det är förankrat så djupt som det överhuvudtaget går. Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger Wästberg till Expressen.

Han tror att bakgrunden till förslaget är att regeringen helt enkelt vill kunna fatta beslut snabbare.

– Det är säkert det som är deras motiv, jag menar inte att det är en omoralisk bakgrund. Det är inte Viktor Orbán som skaffat sig diktatorskap. Men jag menar att det är olämpligt därför att det minskar den demokratiska förankringen. Vi har ju inte några politiskt stora klyftor i de här stora frågorna.

Läs även: Efter corona: Aktivistgrupper kräver asylamnesti för afghaner

Nu behöver vi din hjälp

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Det ger dig tillgång till allt vårt PLUS-material, och gör att vi kan fortsätta med vår journalistik

Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag