Regeringen vill ha ökad makt i kampen mot coronaviruset

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 4 apr 2020 2020-04-04
E-post

SVERIGE Regeringen begär att få utökad makt att ta beslut utan riksdagens medgivande i kampen mot coronaviruset, rapporterar Expressen. Från bland annat Sverigedemokraterna får förslaget tummen upp. Men stenhård kritik förs också fram i sociala medier. ”Underminerar en nu viktig demokratisk förankring”, skriver Gunnar Hökmark (M) på Twitter. 

Expressen har tagit del av ett utkast till lagrådsremiss som regeringen har skickat ut till oppositionen. Där föreslår regeringen en ny lag som ska gälla i tre månader och gör att man kan fatta beslut angående coronapandemin snabbt, utan att behöva vända sig till riksdagen.

Det rör sig om beslut som ska motverka smittspridningen, till exempel att man stänger ned köpcentrum eller begränsar transporter och infrastruktur.

I sitt svar till regeringen är Moderaterna kritiska till att man inte har tagit upp förslaget på något av de partiledarmöten som hållits regelbundet. Partiet ser allvarligt på frågan då den berör ”demokratins funktionssätt” och ”betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen”. Man vill att riksdagen får vetorätt och möjlighet att stoppa regeringens beslut i efterhand.

Kristdemokraterna meddelar att man ”i huvudsak” ställer sig positiva till förslaget och kallar det rimligt. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson ger tummen upp i en kommentar till TT:

”Vi har under de här veckorna efterfrågat mer handlingskraft och fler åtgärder. Detta är ett bra steg på vägen och borde ha kommit tidigare. I detta läge är jag tillfälligt villig att ge regeringen ökade möjligheter för snabbt agerande. Sen gäller det naturligtvis också att de vid behov faktiskt agerar och inte bara pratar. Vi ser fram emot en diskussion om adekvata kontrollmekanismer från riksdagens sida”.

På sociala medier finns det de som är desto mer kritiska, som opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell:

 

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm:

 

Gunnar Hökmark, före detta EU-parlamentariker (M):

Läs även: Hallengren (S) svarar inte på om hon är trygg med sjukvårdens skyddsutrustning

Läs även: Stängda gränser stoppar utvisningar – migranter släpps fria

Stöd Nyheter Idag

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Det ger dig tillgång till allt vårt PLUS-material, och gör att vi kan fortsätta med vår journalistik

Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag