Demonstranter i Charlottesville hängs ut och får sparken

Demonstranterna bär sköldar dekorerade med fasces – fascismens symbol. Foto: Karla Cote
Demonstranterna bär sköldar dekorerade med fasces – fascismens symbol. Foto: Karla Cote
  • Måndag 14 aug 2017 2017-08-14
E-post 5

USA Deltagare i helgens ”Unite the right”-demonstration i Charlottesville i Virginia, USA hängs ut i sociala medier och sägs upp från sina arbeten. Det skriver New York Daily News.

Inte minst Twitterkontot ”Yes, You’re racist” är drivande i att identifiera dem som deltog i demonstrationerna och hänga ut dem med namn och bild som rasister. Från kontot uppmanas dessutom till våld mot personer inom den så kallade ”alt right”-rörelsen, personer som är fascister, nazister eller helt enkelt anses för konservativa.

New York Daily News skriver att en av dem som pekats ut som deltagare i demonstrationen fått sparken från sitt jobb på en restaurang i Kalifornien. På Twitter är det tiotusentals som jublar över nyheten.

”Utmärkt! Bra jobbat” twittrar en nöjd kvinna. Många andra skriver liknande ryggdunkningar.

Alla är emellertid inte lika övertygade om att uthängningar, uppsägningar från jobb och andra repressiva åtgärder är rätt väg att gå mot dem man menar hyser felaktiga åsikter. Flera befarar att det snarare kommer spä på motsättningarna och våldet i samhället.

”Vad fan? Bekämpa ondska med en annan slags ondska… nja, ni verkar inte bättre ni. Som man bäddar får man ligga. Lycka till”, twittrar en annan kvinna.

En annan person formulerar det såhär med illa dold sarkasm:

”Underbart. Nu har han inget att förlora”

En av dem som pekas ut som rasist av ”Yes, You’re racist” heter Peter Cvjetanovic. Han säger såhär till TV-bolaget KTVN-TV, som är en del av CBS:

– Jag hoppas att de människor som delar fotot är beredda att lyssna på mig och att jag inte är den arga rasist som de ser på det där fotot.

Han fortsätter med att i TV-inslaget försvara sina vita makt-åsikter:

– Som vit nationalist bryr jag mig om alla människor. Vi förtjänar alla en framtid för våra barn och för vår kultur. Vita nationalister är inte hatfyllda, vi vill bara behålla det vi har.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag