Demonstranter satte eld på polisfackets lokaler

Bild från demonstration i Portland den 22 juli. Bild: Tedder/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 9 aug 2020 2020-08-09
E-post 179

PORTLAND Polisfackets byggnad attackerades och sattes i brand under ett våldsamt upplopp i Portland, Oregon på lördag kväll. Tidigare har federala styrkor bekämpat upplopp i Portland, men lämnat staden efter protester från bland andra stadens borgmästare.

En vecka efter att federala trupper lämnat Portland, Oregon utbröt ett våldsamt upplopp i staden på lördag kväll, rapporterar ABC News.

Upploppet utbröt när demonstranter attackerade och satte eld på polisfackets lokaler.

Polisen i Portland hade tidigare uppmanat demonstranterna vid byggnaden att inte delta i ”kriminella aktiviteter” som vandalisering, olaga intrång och mordbrand, och varnat för att man annars kan gripas och utsättas för tårgas.

Polisen ska ha tvingat bort demonstranterna från byggnaden med hjälp av knallskott och rökgranater, rapporterar ABC News, som inte har några uppgifter om gripna demonstranter.

Läs även: Mordvåg i upploppsdrabbade Portland

Tidigare har federala trupper verkat i Portland under de våldsamma upploppen, bland annat för att skydda federala byggnader.

I slutet av Juli undertecknade Portlands borgmästare Ted Wheeler tillsammans med sex andra amerikanska borgmästare ett brev till republikanska och demokratiska ledare där de protesterade mot federala insatser mot upplopp.

I brevet anklagades de federala styrkorna för att ”under förevändningen att skydda federal egendom även patrullerar gator, långt utanför sin lagliga jurisdiktion, arresterar invånare utan grund och trampar på konstitutionella rättigheter”.

Läs även: Forskare förutsåg upploppen för tio år sedan – varnar nu för inbördeskrig i USA

Läs även: Svart polis i Portland avslöjar rasistiska påhopp från vita BLM-anhängare: ”Stor näsa”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag