Den kvinnliga tjuvens måltavla: åldringar med rollator

Manuela Lakatosova t.v. Till höger ses hon spana efter bankomatkoden tillsammans med en oidentifierad kvinna.
  • Tisdag 15 okt 2019 2019-10-15
E-post 4434

MALMÖ En gammal människa med rollator är ett enkelt byte, tycks kvinnan ha resonerat, och när åldringen var upptagen med att titta på varor eller köpa glass slog hon till och plockade på sig plånboken. Nu döms hon till två års fängelse.

Pensionärer som var ute och handlade eller tog ut pengar från bankomaten var lovligt byte för den långfingrade kvinnan som av allt att döma hade gjort det till en vana att hålla koll på äldre personer med rollator för att stjäla från dem om tillfälle gavs. En 81-årig kvinna berättar i förhör:

– Jag hade en grön tygpåse på rullatorn med mina värdesaker. Jag tittade på gratulationskort och märkte inte alls att någon varit i min påse. Jag var så engagerad i att hitta fina kort. När jag sedan skulle betala på Hertz hittade jag inte min necessär. Jag hittade inte mina nycklar heller, så jag kunde inte komma in i lägenheten. Därför tog det tid att spärra korten också.

Som tur var fick hon hjälp av en sköterska på vårdcentralen med att komma hem och sköterskan ringde även efter en låssmed som kunde släppa in henne.

Får fängelse – inte första gången
Idag dömdes Manuela Lakatosova till två års fängelse för ett flertal stölder, varav fem var att anse som grova, samt ett antal bedrägerier eftersom hon kommit över bankkort som hon använt för att göra kontantuttag – i de fall hon kunnat se koden användas – och annars för att handla med kortens blippfunktion, som innebär att man kan betala belopp upp till 200 kronor utan att använda kod.

Hon dömdes också för att bland annat ha stulit en barnvagn från en affär genom att plocka bort larmen och sedan helt sonika gått ut med den.

Manuela Lakatosova är slovakisk medborgare och saknar uppehållstillstånd i Sverige, men i gengäld förekommer hon sedan tidigare under 18 avsnitt i belastningsregistret varav de flesta domar rör stölder. Enligt egen uppgift tar hon emot 14 000 kronor i bidrag varje månad för sig själv och sin dotter. Hon har sedan tidigare fått ett utvisningsbeslut från migrationsverket som hon överklagat.

Inte ensam gärningskvinna
De övervakningsfilmer som huvudsakligen låg till grund för åtalet visar att hon sällan var ensam vid stölderna, men bara en annan person kunde identifieras. Hon heter Alica Horváthova och har tidigare dömts för flera stölder från äldre. Denna gång klarade hon sig med villkorlig dom och dagsböter.

Alica Horváthova förklarar att hon känner Manuela Lakatosova från ”en zigenargård”, vilket visar sig vara en adress i Malmö där nästan hälften av de boende har åtalats i brottsmål. Två av medlemmarna i ”Hemtjänstligan” är skrivna här.

Läs mer: Familjeföretaget: Att lura och stjäla från äldre

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag