Den liberala M-falangen förstår inte kulturkriget

Grafik: I fablernas land
  • Måndag 18 mar 2019 2019-03-18
E-post

BLOGG KD rusar i opinionen. SD tycks säkra andraplatsen i flera mätningar. Samtidigt riskerar M att gå kräftgång, trots en S-ledd regering ingen är nöjd med. Istället får jag flera signaler inifrån Moderaterna att Kristersson har fullt sjå att försöka hitta en mellanväg mellan liberaler och konservativa. Problemet som M-ledningen dras med stavas kultur.

Moderatledaren Ulf Kristersson har inte en helt enkelt situation att hantera. Flera ledande personer i partiet, inkluderat tjänstemän, lever kvar med arvet från Fredrik Reinfeldt. Samtidigt vill väljarna och gräsrötterna ta igen de förlorade åren och spänna segel mot de konservativa vindar som nu blåser.

Det är en delikat balansgång att hålla båda falanger nöjda, men på längre sikt ett omöjligt uppdrag. Historiskt har Moderaterna framgångsrikt kombinerat liberala idéer med konservativa – i vad som etiketteras med liberalkonservatism. I dag tycks de bägge ideologiska utgångspunkterna närapå utgöra varandras motpoler. Internt bubblar motsättningarna och igår kunde Nyheter Idag berätta om en aktiv moderat som säger sig hört Ulrica Schenström referera till Skånemoderater – troligen de i Staffanstorp – som ”våra bruna kollegor”.

Moderaten i fråga visade även upp ett meddelande från Stockholms läns kommunikationschef Mattias Thorsson som uppmanade att inte dela Ann Heberlein i sociala medier, istället hänvisades till Tomas Tobé.

Exakt vilka ord Schenström yttrade vet jag förstås inte, jag var inte där. Ej heller kan jag svara exakt för om Thorsson verkligen har ett horn i sidan på Heberlein, det kan vara som han själv förklarar – att det egentligen handlar om en generell uppmaning att alltid dela partiets officiella företrädare.

Problemet är i grunden inte vad Schenström och Thorsson egentligen ville ha sagt, eller vad de menade. Problemet är att det internt uppfattas som att de tillhör en föråldrad Reinfeldtfalang som inte förstår, eller vill förstå, hur det politiska landskapet ser ut våren 2019. Men allt är inte heller ideologi.

Moderaterna är mycket känsliga för omvärlden, synnerligen hur de uppfattas i medier. Det har länge varit en svaghet. Från officiellt håll planeras utspel och mediala framträdanden noga. De vill ha kontroll över vad som rapporteras om partiet och dess politik, en kontroll som förutsätter hårda interna nypor och att riksdagsledamöter såväl som kommunalråd rättar sig lydigt i ledet.

Bli PLUS-medlem och läs hela Chang Fricks analys!

– Om kulturkriget

– Varför Moderaterna lyser med sin frånvaro

– Ödet för liberalkonservatismen

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag