”Den mest Sverigedemokratiska regeringsförklaringen i Sveriges historia”

Bild: Sveriges riksdag
  • Tisdag 18 okt 2022 2022-10-18
E-post

På tisdagen fick Sverige ”den mest Sverigedemokratiska regeringsförklaringen i Sveriges historia” enligt Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén.  Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson (M) lade stor vikt vid kriminalpolitiken och invandrings- och integrationsfrågan i sin regeringsförklaring.

– Tryggheten måste återupprättas i hela vårt land. I denna mening ska staten nu ta tillbaka kontrollen. Bara det är en uppgift av en sådan magnitud och så stor att många misstror att den ens är möjlig. Vi i den här meningen har ett gemensamt ansvar att bevisa att vi klarar det, säger Kristersson.

Kristersson menar att den svenska kriminaliteten är systemhotande, och säger att den nya regeringen vill skifta fokus från gärningsman till brottsoffer och samhällsskydd, bland annat genom straffskärpningar.

– Jag vill understryka risken att det kan bli värre innan det blir bättre. De grovt kriminella som kontrollerar stadsdelar och illegala marknader kommer inte ge upp dem frivilligt.

När Kristersson tar upp den lågkonjunktur som står för dörren påpekar han att invandringen står för en stor del av de sociala och ekonomiska problem Sverige har att hantera.

– Sveriges enskilt största ekonomiska och sociala problem beror på stor invandring i kombination med dålig integration som har lett hundratusentals människor in i utanförskap och bidragsberoende.

Läs även: Blågul seger i riksdagen – Kristersson ny svensk statsminister

Kristersson presenterar några av Tidöavtalets reformer på invandrings- och integrationsområdet, som han menar utgör ett ”paradigmskifte”.

– Det har aldrig funnits i Sverige en genomtänkt syn på hur många som kan komma till vårt land och på vilka villkor. Inte heller på vilka spelregler som krävs för att integrera människor in i den svenska gemenskapen när de kommer från länder med helt andra lagar, regler och kulturer.

Statsministern presenterar även den bidragsreform regeringen vill genomföra, med ett bidragstak i kombination med lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare.

– Få uppgifter är lika viktiga nu som att bryta utanförskapet. De som nu står utanför och år efter år har levt på bidrag behöver få en chans att byta bidragsberoende mot egen försörjning.

Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén kallar Kristerssons regeringsförklaring för ”den mest Sverigedemokratiska regeringsförklaringen i Sveriges historia”.

– Det känns nästan som att SD skrev halva, säger Hallén.

Den blågula regeringen kommer ha 23 ministrar, av vilka 13 utsetts av Moderaterna, medan 5 var har gått till Kristdemokraterna och Liberalerna.

Sveriges nya ministrar

Moderaterna:

Statsminister: Ulf Kristersson (M)

EU-minister: Jessica Rosvall (M)
Justitieminister: Gunnar Strömmer (M)
Migrationsminister: Maria Malmer Steenergard (M)
Utrikesminister: Tobias Billström (M)
Bistånds- och utrikeshandelsminister: Johan Forssell (M)
Försvarsminister: Pål Johnson (M)
Minister för civilt försvar: Carl Oskar Bohlin (M)

Socialtjänstminister: Camilla Waltersson Grönvall (M)
Äldreminister: Anna Tenje (M)
Finansminister: Elisabeth Svantesson (M)
Finansmarknadsminister: Niklas Wykman (M)

Kulturminister: Parisa Liljestrand (M)

Kristdemokraterna:

Energi- och näringsminister, samt vice statsminister: Ebba Busch (KD)

Socialminister: Jakob Forssmed (KD)
Sjukvårdsminister: Acko Ankarberg (KD)
Civilminister: Erik Slottner (KD)

Landsbygdsminister: Peter Kullgren (KD)

Infrastruktur- och bostadsminister: Andreas Carlson (KD)

Liberalerna:
Utbildningsminister: Mats Persson (L)
Skolminister: Lotta Edholm (L)
Klimat- och miljöminister: Romina Pormoukhtari (L)
Arbetsmarknads- och integrationsminister: Johan Pehrson (L)
Jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister: Paulina Brandberg (L)

– Tyckte det var väldigt intressant att Ebba Busch tar över energiportföljen. Hon har både näring och energi, näring för att det är viktigt, energi för att hon vill kunna visa att hon gör tuffa och coola saker, alltså bygga nya kärnkraftverk, det är vad hon kommer göra, säger Arvid Hallén.

– Men det är ett politiskt risktagande också, för det är något som är väldigt svårt att lyckas med på ett bra sätt.

När det gäller ministrarna från L säger Hallén att det är ”glädjande” att Paulina Brandberg, som ”verkar vara en mycket omdömesgill person” får en ministerpost.

– Det var överraskande att Mats Persson ska bli skolminister, där hade alla förväntat sig Johan Pehrson. Men Johan Pehrson ska alltså hålla i integrationsfrågorna.

– Det blir svårt för L:s vänsterfalang att sänka en regering som har både Lotta Edholm och Romina Pormoukhtari på ministerplats, konstaterar Hallén.

Läs även: L i Stockholm rasar mot Tidöavtalet

Lyssna även på: Den humanitära stormaktens fall

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag