”Denne intellektuelle gigant, Stefan Löfven”

Foto: Riksdagen
  • Onsdag 19 feb 2020 2020-02-19
E-post 7196

STOCKHOLM Under onsdagsförmiddagen debatterades KD:s, M:s och V:s ändringsbudget som de med stöd av SD kör över JÖK-partierna med. Under debatten gick SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt till attack på statsminister Stefan Löfven.

I sitt öppningsanförande förklarade Sjöstedt att SD ställer sig bakom KD:s, M:s och V:s förslag som ska ge 7,5 miljarder till kommunerna – 2,5 mer än vad JÖK-partierna anslagit. Ökningen finansieras till stor del genom att man slaktar MP:s friår och C:s ingångsavdrag – en skattesänkning.

Sedan tog Oscar Sjöstedt upp Stefan Löfvens uppmärksammade Expressenintervju.

– Under veckorna som gått har vi fått ta del av ännu en knivskarp analys av vår ”käre” regeringschef. Oklart vilken gång i ordningen. Denne intellektuelle gigant, Stefan Löfven, sade Oscar Sjöstedt och fortsatte:

– Han har förklarat för oss att den utbredda och oförblommerade rasistiska svenskfientligheten som drabbar i huvudsak våra barn och ungdomar – det beror på skattesänkningar. Hur man överhuvudtaget kan komma fram till en så urbota genomkorkad analys det övergår mitt förstånd, sade Sjöstedt.

Sjöstedt menade att Löfven i så fall – i rent brottsförebyggande syfte – borde uppskatta att oppositionen stoppar en skattesänkning.

Emil Källström (C) påpekade att det oppositionen gör är något historiskt och varnade för konsekvenserna.

– Även om det har gjorts avsteg tidigare så är den budget som vi nu ska rösta om i eftermiddag det mest flagranta avsteget från den svenska budgetordningen som gällt sedan mitten av 90-talet, sade Källström.

Källström försökte sig på ett försonande tonläge och uppmanade sina riksdagskollegor att titta framåt och fundera på vilken budgetordning som ska råda framöver. Han varnade för ett läge utan kontinuitet.

– Då skapar vi ett läge där vi alla blir fattigare, sade Källström och sade att alla partier har ett ansvar.

Kommunerna kommer att få pengar i vårändringsbudgeten menade Fredrik Olofsson (S) som kritiserade Moderaterna för att frångå budgetprocessen.

– För några veckor sedan valde man att frångå reservationsförbudet när man valde att försöka rösta ner plastpåseskatten trots att den ingick i budgeten, sade Olofsson och tyckte att Moderaterna ägnade sig åt ”politiskt spel”.

Elisabeth Svantesson (M) proklamerade att det inte handlade om något ”politiskt spel” bakom ändringsbudgeten. Hon menade att kommunerna behövde extra pengar på grund av en ändrad demografi, en stor invandring och en vikande konjunktur.

– Det är rena pengar, rakt in i välfärden, sade hon.

Bli prenumerant!

Bli en av Nyheter Idags prenumeranter.

Då ser du till att vi kan fortsätta leverera ett alternativ till de stora etablerade mediehusen!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag