”Det kan bli SEBs dödsstöt”
LEDARE I en sponsrad artikel hos Svenska Dagbladet argumenterar SEBs chefsstrateg Johan Javeus för att den alternativa valutan Bitcoin bör regleras. Vad han inte berättar är att Bitcoin har potential att göra människor som Johan Javeus arbetslösa, något som Nyheter Idag givetvis hoppas kommer ske.
I en betald artikel, eller såkallad ”sponsrad” artikel, intervjuar SEBs chefsstrateg Johan Javeus sig själv och argumenterar varför den alternativa valutan Bitcoin bör regleras. Nu replikerar Chang Frick på samma sätt i en artikel, som precis som Bitcoin, inte kostar en ynkaste krona – eller Satoshi – att publicera.
– Jo, så är det. Bra budskap och vettiga idéer behöver ingen ekonomisk sponsring för att nå ut, det får spridning ändå, säger Chang Frick till sig själv i den här gratis publicerade artikeln.
”Bankerna är livrädda för alternativa valutor”
Chang mumlar för sig själv vid datorn att Bitcoin egentligen inte är en valuta, det bör snarare förstås som ett protokoll för validering utan att en tredje part går i god för en affärshändelse eller ett avtal av något slag. Istället bygger principen om Bitcoin på en algoritm, väl känd av alla användare, som med kryptering och distribuerad beräkningskraft ger ett gott alternativ till statskontrollerade banker.
– Ja, eftersom alla användare av Bitcoin känner till spelreglerna och systemet är transparent, samt distribuerat, är det till skillnad från SEB hundra procent tillförlitligt. Det finns ingen välkammad chefsstrateg med yviga floskler som du behöver lita på, utan det är en ren algoritm som vem som helst kan granska då Bitcoinsystemet bygger på open source.
– För att till fullo förstå principen med Bitcoin – eller blockchain ska jag kanske säga – får man helt och hållet tänka i nya banor när det kommer till ekonomi. Idag är vi vana vid ett system som bygger på Keynes principer om ständigt ökande penningmängd. Jag skulle säga att Bitcoin är ett slags digitalt svar på den Österrikiska skolan och Hayeks ekonomiska modell.
”Styrkan ligger i att Bitcoin inte går att reglera”
För att förstå hur principen om Bitcoin egentligen fungerar, poängterar Chang för sig själv att det inte är Bitcoin som sådant man ska fokusera på, utan själva principen med en blockchain som validerar transaktioner eller affärshändelser genom kryptering och distribuerad beräkningskraft. Det betyder i klartext att ingen stat, bank eller byråkrat – hur mycket de än vill – kan reglera eller styra vad människor väljer att göra för affärer.
– Det är en ren mardröm för människor som Javeus. När man jobbar på en bank, som tjänar pengar på en av staten reglerad FIAT-valuta, behöver man inte vara speciellt skärpt. Hela grundidén med FIAT-valuta är att skapa pengar ur tomma intet genom utlåning och det kräver ju inga genier för att lyckas med sådan verksamhet. Resultatet ser vi ju, en finkammad ”expert” som intervjuar sig själv och får betala pengar för att få sin propaganda publicerad. Så jobbar byråkrater inom staten, inte driftiga människor i näringslivet.
Chang poängterar vidare att om klåfingriga byråkrater vill reglera Bitcoin så har de i princip bara ett alternativ – att stänga ner internet. Något mellanläge är svårt, om inte omöjligt, att kunna genomföra, menar han.
– Ja, eftersom valideringen av affärshändelser är distribuerad måste i princip varje dator, eller ”miner” om man så vill, som ingår i den aktuella blockkedjan, stängas ner. För att lyckas med det krävs total statlig kontroll över internet och vad människor gör, ett slags stalinistiskt samhälle där etablerade banker är fredade från konkurrens.
– Vi som tror på marknadsekonomi vill höja ett varningens finger för de som argumenterar för mer reglering, oavsett om det handlar om gammelbanker som SEB eller om nya fräscha betalningsmedel som Bitcoin, avslutar Chang Frick i den här helt gratis och icke-sponsrade artikeln.
Fotnot: Nyheter Idag har inga affärer ihop med SEB och vi erkänner inte dem som en legitim bank.