Djurskyddsorganisation: ”Invandrartäta områden” bakom ökningen av djurplågeri mot igelkottar
NÄSSJÖ Djurens vänner i Nässjö har sett en ökning av anmälningar om igelkottar och andra vilda djur som far illa. Enligt ordförande Annica Sjöberg sker djurplågeriet framför allt i ”invandrartäta områden”.
P4 Jönköping var först att rapportera om saken. Djurens vänner i Nässjö larmar om att barn och ungdomar försöker spetta igelkottar och använder dem som fotbollar. Även andra vilda djur som harungar har blivit utsatta.
Nyheter Idag ringde upp ordförande Annica Sjöberg för att ta reda på vad ökningen av anmälningar beror på.
– Det är svårt att säga men det är ju vissa områden. Jag kan tänka mig att i de områden där det händer kanske det blir en grej att göra så. Sedan har det varit väldigt mycket på sociala medier nu där man har huggit halsen av svanar och katter och harungar, och då sprider det sig, kan jag tänka mig. Är man då lite skruvad tycker man väl att det är en häftig grej.
Vad kan man säga om de här områdena?
– Det är ju invandrartäta områden, tyvärr. På något vis så har ju vi med oss det i ryggmärgen och vår moral att man inte gör illa djur på det viset. Förut brukade vi skriva lappar på olika språk och berätta just, och det var mycket igelkottar som fick fara illa. Vi var ute i skolor och pratade om vad våra lagar säger och vad man inte får göra med djur och så, säger Annica Sjöberg.
– Så det är viss skillnad i hur man hanterar djur i Sverige och i andra länder. Vi har ju en ganska bra djurskyddslagstiftning här i Sverige som vi är vana vid och växer upp med, och så är det inte i alla länder, tyvärr. Där har skolorna någonting att ta i, tycker jag.
Annica Sjöberg säger att hon själv har fått flytta på igelkottar från de berörda områdena i preventivt syfte.
– De lägger sina ungar nu i juli-augusti och då har vi försökt att flytta på dem innan de har lagt sina ungar och satt dem i andra områden där de är trygga.
Även andra vilda djur har blivit utsatta, men främst är det igelkottar som drabbas.
– Harungar är ju lite svårare att upptäcka och så. Igelkottar har ju för vana att komma fram på gräsmattor och i skogsdungar och så här, så de är lättare att komma åt.
Tidigare har Djurens vänner i Nässjö oftare varit ute i skolor och informerat.
– Nu har vi inte haft det på ett tag och vi känner att det kanske är någonting vi måste starta upp igen, göra små informationsblad för barn och berätta hur man ska hantera dem och vad man får och inte får göra. Jag tror det är ganska viktigt.
Det man inte får göra är väl att plåga dem, helt enkelt.
– Ja, precis. För oss är det så självklart på något sätt men det är inte det för alla, faktiskt.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.