Efter domstolens sågning – nu kräver SD och M att afghanlagen rivs upp: ”Extrem inkompetens”
VISBY Migrationsdomstolen i Malmö underkänner regeringens, Centerpartiets och Vänsterpartiets amnesti för 9 000 vuxna afghanska män. Nu kräver både SD och M att lagen rivs upp. – Det här beskedet visar på en extrem inkompetens från regeringen och dess stödpartier Vänsterpartiet och Centerpartiet som genomdriver ett sånt här lagförslag, säger Paula Bieler, migrationspolitisk taleskvinna för Sverigedemokraterna.
Under fredagen, bara sex dagar efter att lagen trädde i kraft, kom beskedet om att den nya tillfälliga amnestin, kallad gymnasielagen eftersom att den ger tillfälligt uppehållstillstånd för studier, inte anses tillämpbar av migrationsdomstolen i Malmö. I ett pressmeddelande skriver Migrationsdomstolen i Malmö att den del av den nya gymnasielagen som innebär att beviskraven sänks är så bristfällig att domstolen vägrar tillämpa den. Lagen röstades igenom av de rödgröna med stöd av Centerpartiet, och trädde i kraft den 1 juli.
Läs mer: Migrationsdomstol dömer ut regeringens afghanamnesti
Moderaternas Tobias Billström gick under fredagen ut och sade att Moderaterna nu vill att lagen rivs upp.
– Det är väldigt dåligt att den skarpa kritik som lagrådet framförde och de invändningar som kom från en lång rad remissinstanser inte fick något genomslag. I dag har vi sett resultatet efter sex dagar, säger han till TT.
Nyheter Idag har kontaktat samtliga övriga riksdagspartier för en kommentar. Det är bara Sverigedemokraterna som har återkommit med svar.
– Det var en ovanligt kass lag som drevs igenom. Att migrationsdomstolen lyfter fram det här med att man i gymnasielagen har slopat identitetskrav, det är något som vi även hänvisade till när vi ville återförvisa ärendet till utskottet i riksdagen, säger Paula Bieler, migrationspolitisk taleskvinna.
Tobias Billström och Moderaterna vill att lagen rivs upp. Vad säger Sverigedemokraterna?
– Det är bra att Moderaterna ansluter till den linjen. Det är något vi har drivit hela tiden.
Vad händer nu?
– Vi får se. Det jag hoppas på är att det inte blir några beslut fattade om uppehållstillstånd, säger Paula Bieler och fortsätter:
– Sedan hoppas jag att väljarna ser att det här beskedet visar på en extrem inkompetens från regeringen och dess stödpartier Vänsterpartiet och Centerpartiet som genomdriver ett sånt här lagförslag. Då leds dessutom ett av partierna av en jurist (Annie Lööf).
Vilken var din reaktion när du fick reda på att migrationsdomstolen i Malmö kommit fram till det här?
– Jag blev förvånad. Det krävs ganska mycket mod att gå emot regeringen om en ny lag så här. Samtidigt så har domstolen formulerat sig väl och på ett bra sätt motiverat varför den här lagen inte håller måttet.
– Det är inte utrett om den här lagen ens är kompatibel med exempelvis EU-rätt eller annan gällande lagstiftning.