Efter flyktingkrisen kommer den verkliga utmaningen

Foto: Wikimedia
  • Onsdag 17 feb 2016 2016-02-17
E-post 694

KRÖNIKA En flyktingkris går trots allt att hantera, genom att stänga gränserna. Men hur löser vi de andra, stora problem som varken politiker eller väljare vill kännas vid?

Moderaterna tycks ha förstått det krassa budskapet: Gå med på att stänga gränserna och få tillbaka en del av de väljare som gått till Sverigedemokraterna.

Detta beskrivs av media som att M har “knäckt SD-koden”. Men det handlar mest om enkel triangulering. Kinberg Batra gör samma sak gentemot SD som Reinfeldt gjorde mot S år 2006 och 2010. De tar över motståndarens problembeskrivning – utan att nödvändigtvis ta över dess åsikter, värderingar eller ideologi.

I sak ändrar detta väldigt lite. Så länge vi har en generell välfärdsstat och en trög statlig migrationsbyråkrati kan vi inte ha öppna gränser. Systemet klarar inte trycket. På sikt riskerar pengarna att ta slut om man tillför välfärdsstaten en stor grupp människor som kommer att kosta mycket direkt – och som kan antas tillföra mindre pengar än de som arbetar och betalar skatt större delen av livet.

Detta är den enkla verklighet regeringen har att förhålla sig till, oavsett vilken regering det handlar om. Det har även S och MP nu tvingats inse. Vilket fått dem till en rätt spektakulär omvändelse under galgen.

SD har bara att tacka och ta emot. Att en del av deras väljare börjat vända tillbaka till M kan de leva med – eftersom den flyktingpolitik som nästan alla (utom V och C) nu är överens om i stort sett är SD-politik. Oavsett vad man tycker i sakfrågan får man konstatera att den ronden vanns av Åkesson.

Men vad händer sedan? Även om inflödet av flyktingar och migranter minskar, då måste vi lik förbannat hantera integration, utbildning, jobb och bostäder för alla som redan kommit hit. Här tycks alla partier, inklusive SD, stå handfallna.

Dessutom finns ett stort, underliggande problem att hantera. Nämligen att den generella välfärdsstaten är uppbyggd som ett kedjebrev eller pyramidspel. Vilket alla partier, inklusive SD, saknar förmåga att förhålla sig till.

Den akuta flyktingkrisen var en sak. Att stänga gränsen är trots allt rätt lätt, om man väl bestämt sig för att göra det. Vad som nu ligger framför oss är större och krångligare. Det är här den politiska debatten kommer att trampa vatten fram till nästa riksdagsval.

Vill man säkra det svenska välståndet och samtidigt skapa rimligt hållbara trygghetssystem, då behövs ett systemskifte. Om man är smart genomför man det medan det ännu kan ske under någorlunda ordnade former. Men det finns inget som tyder på att varesig politiker eller väljare inser detta.

Då återstår bara att med tvång upprätthålla ett dyrt, illa fungerande system som upplevs som orättvist av många. Så bli inte förvånad om S&M efter nästa riksdagsval gör som i Tyskland och bildar regering tillsammans. Det handlar nämligen inte längre om höger eller vänster – utan om den politiska makten och det rådande systemet mot folket.

Detta kommer att bli en prövning för vår demokrati.

/ HAX

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag