Efter flyktingkrisen: SD största parti med högsta noteringen någonsin

Sent på onsdagkvällen fick SD veta siffrorna. På torsdagmorgonen firade partimedlemmar utanför Expressens redaktion.
  • Torsdag 10 sep 2015 2015-09-10
E-post

STOCKHOLM För första gången någonsin är Sverigedemokraterna största parti i en opinionsmätning från Nyheter Idag/Sentio. En mätning genomförd mitt i brinnande flyktingkris. – Fler och fler väljare inser att vår linje med hjälp på plats är den bästa lösningen för att rädda så många liv som möjligt, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Det är ett nytt superrekord som noteras för Sverigedemokraterna. I en opinionsmätning utförd av Nyheter Idag/Sentio för september månad får partiet ett stöd av väljarna om otroliga 26,5 procent och har nu ett försprång om 2,4 procentenheter till Socialdemokraterna som alltså är andra störst.

Sverigedemokraternas ökning ligger utanför felmarginalen och är således statistiskt signifikant. Samtidigt rasar Moderaterna till 19,8 procent, den lägsta nivån sedan juli 2008. Nu är det alltså ett faktum – de svenska riksdagspartierna fått en ny chockmätning att förhålla sig till.

Flyktingkrisen har dominerat nyhetsflödet samtidigt som mätningen är utförd

Den andre september inträffar en mycket tragisk olycka på Medelhavet där flera personer i en flyktingfamilj förolyckas, varav en är Alan Kurdi – en treårig pojke som några timmar senare hittas livlös på en strand. En nyhetsfotograf tog en bild på pojken som låg med ansiktet ner mot stranden, en bild som senare kom att synas på löpsedlar över hela världen.

Nyheten om Kurdi och den pågående flyktingkrisen kom att påverka det mediala nyhetsflödet i Sverige i en hel vecka. En rad olika nyheter har visat hur människor i Sverige ansträngt sig för att hjälpa människor som tvingas fly från situationen i mellanöstern. Samtidigt, från den tredje till den nionde september, utförde Nyheter Idag/Sentio en opinionsmätning som visar att Sverigedemokraterna är det parti som förefaller ha gynnats mest den gångna veckan.

När Nyheter Idag ringer till Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, tror han att den kraftiga uppgången delvis kan förklaras med partiets politik för att hjälpa flyktingar.

– Jag tror att det är fler och fler väljare som faktiskt inser att vår linje med hjälp på plats är det som är den bästa lösningen för att rädda så många liv som möjligt, säger Mattias Karlsson till Nyheter Idag.

Det tog 27 år – nu är Sverigedemokraterna största parti

SD grundades i februari 1988 och är det yngsta partiet i Sveriges riksdag. Nu, 27 år senare, har de lyckats med det ingen för drygt 20 år sedan trodde var möjligt – de noteras som Sveriges största parti för andra gången i en opinionsmätning. Första gången partiet blev störst var i en mätning från Yougov som tidningen Metro publicerade den 20:e augusti 2015. Och ingenting ser ut att kunna stoppa Sverigedemokraternas framfart där de slår nya rekord på löpande band.

Dagens siffra om 26,5 procent placerar inte bara Sverigedemokraterna på förstaplats bland riksdagspartierna, det är även den högsta noteringen någonsin för SD i ett etablerat opinionsinstitut.

Men vägen dit de är idag har varit allt annat än problemfri. En lång rad skandaler har skakat partiet under resans gång och de har kommit att förknippas med rasism och främlingsfientlighet, en bild de länge kämpat med att förändra. Samtidigt som SD-toppen Mattias Karlsson menar att partiet har den bästa flyktingpolitiken är tongångarna på andra håll i partiet den rakt motsatta.

”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta”, raljerade Gunilla Schmidt på Facebook i samband med en diskussion om flyktingar på väg till Sverige. Hon är förtroendevald i kommunfullmäktige i skånska Åstorp och representerar Sverigedemokraterna. I varje fall ett tag till, med stor sannolikhet kommer hon bli utesluten ur partiet.

Tror flyktingkrisen hjälper partiet framåt i opinionen

Karlsson menar att det stora engagemanget i den pågående flyktingkrisen mycket väl kan vara en orsak till att Sverigedemokraterna växer. Han kopplar invandring till välfärd, en koppling som han tror att allt fler människor ser.

– De övriga partiernas lösning med att öka invandringen ytterligare i ett läge där välfärden går på knäna, är ingen hållbar lösning. Eftersom invandringsfrågan har varit så mycket i fokus tror jag att det har varit en avgörande faktor, säger Mattias Karlsson.

Jämfört med valet 2014 har partiet mer än fördubblats. Hösten 2014 fick SD 12,9 procent av rösterna i riksdagsvalet – om det vore val idag, nästan exakt ett år senare, skulle de ha ökat med otroliga 13,7 procent. Det är mer än en fördubbling.

– Vi är vana vid att fördubbla oss vid varje val och medlemstillströmningen har också varit helt enorm. Det innebär att det finns många nya kompetenta krafter som kan hjälpa till på alla nivåer. Vi har flera år på oss nu att skola in nya kompetenser i partiet och få dem att växa i sina roller.

KD åker ur riksdagen och SD nästan jämnstora med Alliansen

Om resultatet i mätningen från Nyheter Idag/Sentio skulle bli verklighet betyder det att Kristdemokraterna åker ur riksdagen. I förra mätningen från Nyheter Idag/Sentio för augusti månad noterades KD på 2,0 procent och september månad noteras de på 2,6 procent. De ligger alltså fortsatt under riksdagspärren. Därmed hade Alliansen tappat ett parti, något som påverkar mandatfördelningen.

Totalt skulle resterande Allianspartier nå 114 mandat i riksdagen samtidigt som Sverigedemokraterna ligger bara något lägre med exakt 100 mandat. Skillnaden börjar även jämnas ut mot de rödgröna som skulle bli största block med 135 mandat.

Men det är inte bara Kristdemokraterna som har anledning att oroa sig. I samma mätning noteras en tillbakagång för Vänsterpartiet som backar från 7,5 procent i augustimätningen till 4,9 procent i september. Skillnaden ligger utanför felmarginalen, vilket betyder att Vänsterpartiets nedgång i opinionen är statistiskt signifikant.

Hela mätningen för september månad – augustimätningen inom parentes

Vänsterpartiet 4,9 (7,5)
Socialdemokraterna 24,1 (23,5)
Miljöpartiet 6,7 (6,4)
Centerpartiet 6,6 (7,8)
Folkpartiet 4,1 (4,6)
Moderaterna 19,8 (21,1)
Kristdemokraterna 2,6 (2,0)

Sverigedemokraterna 26,5 (23,4)

Piratpartiet 1,3 (0,4)
Feministiskt Initiativ 2,7 (2,3)

Totalt har 1013 personer svarat i undersökningen från Nyheter Idag/Sentio mellan den 3 och 9 september. Mätningen är utförd med webbpanel.

Vill du stödja verksamheten på Nyheter Idag? Sajten drivs med små ekonomiska medel och vill du bidra med en slant för finansiering av opinionsmätningar kan du swisha ett bidrag till telefonnummer 0700 90 61 90.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag