Efter Löfvens löfte om att stanna till valet – S får sämsta siffrorna någonsin i DN/Ipsos

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 28 jan 2020 2020-01-28
E-post 2854

STOCKHOLM Efter några tuffa månader tog statsminister Stefan Löfven (S) död på spekulationer om att han kommer att avgå i förtid i en färsk intervju i DN där han tydligt markerade att han kommer sitta till valet. Nu fortsätter mardrömmen för Löfven – Socialdemokraterna får 23 procent i DN/Ipsos mätning – sämst någonsin.

Socialdemokraterna (23) tappar 1,5 procentenhet sedan förra mätningen (25) och får sitt sämsta resultat nånsin i Ipsos mätningar. Sedan valet har man tappat 5 procentenheter. I DN/Ipsos mätning för ett år sedan fick S 30 procent.

– Utvecklingen för Socialdemokraterna har varit enormt dramatisk det senaste året. S har tappat sju procentenheter sedan januariavtalet slöts, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Enligt DN/Ipsos har S tappat kraftigt bland LO-väljarna, något som bekräftas av flera andra mätningar.

Tidigare har källor uppgett till Aftonbladet att statsminister Stefan Löfven planerar att avgå nästa år vid Socialdemokraternas kongress i maj. Men i en intervju med DN:s Hans Olsson gav Löfven klart besked om att han kommer att sitta kvar både som statsminister och partiledare.

– Ja, absolut. Jag har varit intresserad av politik hela mitt liv och jag har ägnat större delen av mitt vuxna liv åt fackföreningsrörelsen. Jag ser så mycket viktiga uppgifter där vi har tagit viktiga steg och där jag ser framför mig vad vi behöver göra. Det är därför jag ser hela decenniet framför mig, 20-talet, där vi ska återupprätta det starka samhället. Vi har alla möjligheter att göra det och jag är full av iver att fortsätta detta, sade Löfven.

Väljarsympatier DN/IPSOS

Liberalerna: 4 procent (-1)

Miljöpartiet: 4 procent (-1)

Centerpartiet: 9 procent (+1)

Kristdemokraterna: 7 procent (+1)

Vänsterpartiet: 11 procent (+1)

Moderaterna: 17 procent (+1)

Socialdemokraterna: 23 procent (-1,5)

Sverigedemokraterna: 24 procent (+/-0)

Källa: DN/Ipsos

Ipsos har genomfört 1 528 intervjuer (350 via telefon, 370 via sms och 808 via en slumpmässigt rekryterad webbpanel).

Största parti i DN/Ipsos är SD (24), som tappar marginellt från förra mätningen. Både Moderaterna (17) och KD (7) ökar något.

Även Centerpartiet (9) och Vänsterpartiet (11) gör små ökningar. Vänsterpartiet är uppe på rena Gudrun Schyman-nivåerna. Avgående partiledaren Jonas Sjöstedt ser ut att lämna med flaggan i topp.

För riksdagens två krispartier L (4) och MP (4) förvärras läget. Båda tappar en procentenhet och nu ligger partierna på fyraprocentsgränsen.

Läs även: Heberlein: Förintelsens bödlar var vanliga människor

Lyssna: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Vill du att Stefan Löfven sitter kvar till valet 2022?
2940 röster (se resultat)
Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag