Efter terrorattentatet – Se Lars Vilks rita profeten Muhammed som rondellhund

Här ritar Lars Vilks en karikatyr av profeten Muhammed som rondellhund. Foto: Jakob Bergman / Nyheter Idag
  • Torsdag 8 jan 2015 2015-01-08
E-post 803

STOCKHOLM Framför vår videokamera ritar konstnären Lars Vilks en teckning av profeten Muhammed som en rondellhund när vi träffar honom dagen efter terrorattentatet. – När det rör sig om den muslimska världen kan det finnas skäl att göra satir av det, och det kan man trixa med, då skulle effekten av terrorhot också avta, menar Vilks.

På torsdagsförmiddagen rullar två svarta säpobilar upp på Mynttorget i centrala Stockholm. Nyheter Idag har stämt träff med konstnären Lars Vilks för att lyssna på hans tankar om det terrorattentat som drabbat satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Det är kallt och blåsigt utomhus men Vilks är på bra humör när han kliver ur bilen, tätt åtföljd av civilklädda poliser.

Vilks lever under ständigt hot från framför allt radikala islamister efter att han tidigare ritat en satirteckning av profeten Muhammed i form av en rondellhund. Och när vi pratar med honom har han inga problem med att rita den igen.

– När det rör sig om den muslimska världen kan det finnas skäl att göra satir av det, och det kan man trixa med, då skulle effekten av terrorhot också avta, säger Vilks till Nyheter Idag.

Ritar karikatyr av profeten Muhammed framför kameran

Han menar att om fler publicerade satirteckningar av profeten Muhammed, eller för den delen andra satirbilder liknande dem som publicerats i den franska tidningen Charlie Hebdot, kommer hoten om terror med tiden att minska. Om alla gör det, precis som på samma sätt med karikatyrer som riktar som mot exempelvis kristendomen, menar Vilks att det blir svårt för terrorister. När det istället är som idag, då ett fåtal sticker ut hakan med satirbilder av profeten Muhammed, är det istället lätt att bli måltavla, resonerar han.

Strax innan vi avslutar intervjun med Vilks ritar han profeten Muhammed som en rondellhund framför kameran. Efter det som hänt i Frankrike vill konstnären möta terroristerna med mer satir istället för att låta rädslan ta över, varför redaktionen på Nyheter Idag nu äger ett äkta exemplar av Vilks berömda teckning.

I nedan video ser du vår intervju med Vilks samt när han skissar upp rondellhunden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag