Ekobrottsmyndigheten slog till mot Stiftelsen Kurdisk Media

Aryen TV, vars lokaler var ett av målen för razzian.
  • Tisdag 7 Nov 2017 2017-11-07
E-post 14

SVERIGE På tisdagsmorgonen gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag mot Stiftelsen Kurdisk Media som från Stockholm bedriver tv-sändningar riktade mot kurder runt om i världen. En person är anhållen misstänkt för bokföringsbrott och penningtvätt.

Stiftelsen Kurdisk Media hamnade i mediernas blickfång för ett drygt år sedan, då deras tv-kanal Newroz tillfälligt stängdes ned av det franska satellitföretaget Eutelsat, efter påtryckningar från den turkiska regimen, vilket bland andra Svenska Dagbladet rapporterade om. Idag genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot två adresser, dels de lokaler som enligt kurdiska nyhetskällor används av tv-kanalen Aryen TV, dels en privatbostad.

Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten, bekräftar att ett tillslag har gjorts mot Stiftelsen Kurdisk Media. Razzian är en del av en utredning som startade efter en anmälan från Skatteverket som skall ha inkommit i juni 2015. Skatteverket ska ha fattat misstankar vid en revision, och att det tagit så lång tid innan Ekobrottsmyndigheten gjorde ett tillslag förklarar Niklas Ahlgren med att det inte är ovanligt att man gör tillslag sent i en utredning.

– När en anmälan om brott kommer in inleds en förundersökning om brott. I det här fallet verkar man ha arbetat upp det här ärendet ganska länge, säger han.

En person är gripen misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt näringspenningtvättsbrott, vilket innebär att pengar från brottslig verksamhet har slussats genom stiftelsen och därigenom ”tvättats”.

Nyheter Idag har sökt Stiftelsen Kurdisk Media.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag