Elbrist efter stängningen av Ringhals – olja och kol trots fossilfritt mål

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 8 feb 2021 2021-02-08
E-post 633

SVERIGE Stängningen av Ringhals 1 vid nyårsskiftet har lett till elbrist i Sverige, som blivit allt mer  beroende av fossil el. Samtidigt som oljekraftverket i Karlshamn är igång importerar Sverige kolkraft från Tyskland, Polen och Litauen. Detta trots att regeringens mål är att Sverige ska bli fossilfritt.

Stängningen av Ringhals 1 har lett till elbrist, vilket leder till att Sverige förbrukar mer fossil el, rapporterar Dagens Nyheter. Detta trots att regeringens mål är att Sverige ska bli fossilfritt.

Läs även: Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Problemet är att vindkraften, som är tänkt att ersätta kärnkraften som förnybar energikälla, inte producerar el när det är kallt och vindstilla.

– Vi har installerat mycket ny produktion av vindkraft men problemet är att när vi behöver den som mest producerar den ofta relativt lite, säger Pontus de Maré, driftchef vid Svenska Kraftnät, till DN.

Enligt Svenska Kraftnät producerar vindkraften normalt sett omkring 20 procent av elen. Men när behovet är som störst producerar vindkraften bara 9 procent.

Då det inte går att lagra el innebär ersättningen av kärnkraft med vindkraft att Sverige under perioder med elunderskott tvingas importera kolkraft från Tyskland, Polen och Litauen.

– Vårt elöverskott har växt på grund av vindkraftutbyggnaden och vi exporterar mycket grön el. Men vi har gjort oss mer beroende av fossil el efter nedläggningen av kärnkraftverk, säger Pontus de Maré.

Bristen på el har gjort att oljekraftverket i Karlshamn har startats, och enligt de Maré hade elbristen motverkats om Ringhals 1 fortfarande varit igång.

– Ja, så är det. Underskottet hade inte gjort oss lika importberoende under topplastimman, säger de Maré till DN.

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn igång på grund av elbrist

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag