Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 1 feb 2021 2021-02-01
E-post 4164

Efter stängningen av Ringhals tokrusar elpriset på måndag morgon och eftermiddag. Det handlar om tillfälliga toppar som nås när många har frukost- och kvällrutiner. Skälet till det höga elpriset är ökat elbehov på grund av kylan, samtidigt som vindkraften inte kan leverera.

På måndagen tokrusar elpriset i Sverige rapporterar Aftonbladet. Det är framförallt på morgonen, runt 08, och vid 17 på kvällen som elen blir dyr, med ett pris på 250 öre per kilowattimme, enligt elbolaget Tibber.

– På vardagar ser det alltid ut så att mellan klockan 06 och 09 har vi en morgontopp. Det är då vi börjar gå till jobbet, skickar ungarna till skola och så vidare. Och sen kommer vi hem vid 16-tiden och fixar mat, och så vid 19 går det ned, förklarar elmarknadsanalytikern Magnus Thorstensson för Aftonbladet.

Den stränga kölden gör att elbehovet stiger, samtidigt som stängningen av Ringhals gör att det finns mindre el, säger Thorstensson till Aftonbladet.

– Det är lite vindkraft i systemen och vi har stängt två kärnkraftsreaktorer, Ringhals 1 och 2. Systemet är tajtare helt enkelt och när det sen inte blåser, ja då går priserna upp.

I december intervjuade Nyheter Idag elmarknadsforskaren Thomas Tangerås, som varnade för höga elpriser under vintern på grund av stängningen av Ringhals. Enligt Tangerås kan elen bli betydligt dyrare än måndagens toppar under extrema omständigheter.

Läs även: Elmarknadsexpert: Räkna med dyrare el efter stängningen av Ringhals 1

– Den senaste vintern det här hände var ju vintern 2009-2010, dels i december men även januari-februari. Det är väl, bortsett från i somras, exempel på när elpriserna nått en historiskt hög nivå. Men då var ju Sverige ett enda elprisområde, och nu har Sverige delats upp i flera elprisområden, säger Tangerås och fortsätter:

– Så det beror naturligtvis på fler faktorer. För det första beror det naturligtvis på hur kallt det blir i vinter. För det andra beror det på tillgängligheten i kärnkraften. Det vi hade då var ju en situation när det var väldigt kallt i hela Sverige, plus att kärnkraften hade väldigt dålig tillgänglighet.

– Om det händer kan i princip elpriset gå… ja maximalpriset är ju 30 kronor per kilowattimme. I teorin skulle det kunna hända, under väldigt ogynnsamma villkor.

Enligt Svenska kraftnät importerar Sverige 938 megawatt på förmiddagen. Även övriga nordiska länder importerar el, förutom Norge och Lettland, som exporterar.

Läs även: Nu importeras kolkraft efter stängningen av ännu en kärnkraftsreaktor

På Twitter är många kritiska till nedläggningen av Ringhals.

Läs även: Nu importerar Sverige el – men mest går från norra till södra Sverige

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag