Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0/Holger.Ellgaard /CC BY-SA 3.0
  • Lördag 6 feb 2021 2021-02-06
E-post

SVERIGE SVT avråder svenskarna från att dammsuga under helgen på grund av elbristen, och skogsbolaget Holmen stänger ned delar av sin produktion på grund av elpriset. Men Svenska kraftnäts driftchef Pontus de Maré menar att elpriset är bra för miljön och visar att marknaden fungerar. ”Priset är ju styrsignaler” säger de Maré till SVT.

Sveriges Television avråder svenskarna från att använda ”stora elförbrukare, som dammsugaren” över helgen. Anledningen är den elbrist som råder i landet på grund av kylan.

– Visst är det jobbigt när dammråttor samlas. Men det finns större problem. Klimatet till exempel. Innan man sätter igång dammsugaren kan man fundera. Måste man städa just de här dagarna när det är som kallast? säger SVT:s ekonomi- och klimatreporter Johan Zachrisson Winberg i inslaget.

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn igång på grund av elbrist

SVT motiverar sitt råd dels med ekonomin, då brist på el får elpriset att skjuta i höjden. Men också med klimatpolitiken, då oljekraftverket i Karlshamn satts i bruk samtidigt som Sverige importerar kolkraft från Tyskland och Polen.

– Just dom dagar då det är som kallast finns det skäl att hålla sig långt, långt borta från dammsugaren. För att slippa den dyra elen, och för att slippa suga råttor med brunkols-el från Tyskland eller Polen, säger Zachrisson Winberg till SVT:s tittare.

På fredagen stängde skogsbolaget Holmen ner stora delar av pappersbruken i Braviken och Hallstavik på grund av det höga elpriset.

– Vi följer marknaden med handen på handbromsen. Och när kalkylen inte går ihop får vi stänga. Vi har kört på halvfart den här veckan, säger Holmens vd Henrik Sjölund till SVT Nyheter.

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, säger till SVT Nyheter att nedstängning av industrier som Holmen visar att marknaden fungerar.

– Priset är ju styrsignaler. Det visar att elmarknaden fungerar. Och hittills har vi inte fått brist, utan kunnat leverera el till alla som behöver, säger de Maré till SVT.

De Maré menar också att det är bra för miljön när höga elpriser får industrier att stänga ned och folk att sluta dammsuga vissa tider.

– När efterfrågan är som högst är det bra att prissignalerna går fram så att vi konsumerar mindre, säger de Maré.

– Det är också bra för miljön, och det är bra om även vanliga konsumenter inte kör dammsugare och diskmaskiner på de mest belastade timmarna som är runt 7-8 på morgonen och på kvällen när man kommer hem från jobbet.

På Twitter har många emellertid svårt att se det positiva i elbristen.

Katerina Janouch påminner om hur MP:s miljöpolitiska talesperson Lorentz Tovatt anklagat högern för att bedriva ”skrämselpropaganda” om energimarknaden.

Ett inlägg som kräver att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 återstartas blev viralt på lördagen.

Läs även: Elmarknadsexpert: Räkna med dyrare el efter stängningen av Ringhals 1

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag