Elever i Umeå tvingas klimatstrejka på skoltid: ”Greta Thunberg uppmanat oss”

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/
Bilden är ett montage Foto: Umeå kommun/MikaelLindmark CC BY-SA 3.0
  • Fredag 27 sep 2019 2019-09-27
E-post 2640

UMEÅ På Västangårds skola i Umeå planerades ”klimatstrejk” under skoltid på fredagen, något som Nyheter i Västerbotten var först med att berätta. I ett mejlutskick tidigare under veckan berättar skolan för föräldrar hur den minderåriga klimataktivisten Greta Thunberg uppmanat vuxna till klimatstrejk. ”Det kommer vi att göra tillsammans med eleverna under sista passet”, skriver skolan i mejlet. UPPDATERAD.

Runt om i Sverige arrangeras idag olika manifestationer för klimatet. Bakgrunden är att Greta Thunberg och andra aktivister i organisationen Fridays for future i somras uppmanade till klimatstrejk den 27 september.

På Västangårds skola i Umeå har man hörsammat Greta Thunbergs uppmaning, något som sajten Nyheter i Västerbotten, som drivs av Moderaterna i Västerbotten, var först att berätta om. I ett veckomejl till föräldrarna skriver skolan:

”På 27/9 har Greta Thunberg uppmanat oss vuxna att strejka för klimatets skull. Det kommer vi att göra tillsammans med eleverna under sista passet.”

Även föräldrar bjuds in att delta i skolans aktivism.

”Hela skolan kommer att samlas i gropen (samlingsplats) för en manifestation klockan 12.15, vårdnadshavare är välkomna att delta”, skriver skolan i mejlet.

Skolan uppger också att man under veckan kommer att ”lyfta klimatfrågan” med eleverna.

Anders Ågren (M), oppositionsråd i Umeå är kritisk till att en politisk manifestation sker under skoltid och att elever tvingas med.

– Det är en skandal av stora mått! Till att börja med är det fel att strejka på sin skoltid. Men det som gör det allvarligt i detta fall är att lärare och skolledning uppenbarligen tvingar eleverna att strejka. Det är fullständigt omdömeslöst av de vuxna. Vad blir nästa steg? Kommer alla skolelever tvingas ha obligatorisk närvaro vid demonstrationerna på första maj i Umeå, bara för att skolledningen tycker att det är en bra idé, säger Ågren till Nyheter i Västerbotten.

Inget av de tre fackförbunden inom skolvärlden, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet eller Skolledarna, har ställt sig bakom klimatstrejken. I stället har man sagt att manifestationer ska göras på ledig tid.

Läs även: Kommunfullmäktige i Umeå avbröts av radikal organisation med kopplingar till Greta Thunberg

Rektorn Patrik Sandström uppger till SVT att det inte är en strejk utan en manifestation. Han säger till SVT att formuleringen om strejk inte är vad man inom personalen kommit överens om och att han inte hade kännedom om det mejl som skickats ut.

– Det är ingen strejk utan en manifestation. Enligt läroplanen ska vi lära våra elever om klimatet och vad de själva kan göra. Vi äger faktiskt lösningen på mycket och enligt läroplanen är det vår skyldighet att lära ut det, säger Sandström till SVT.

Christina Jonssson är för- och grundskolechef för område Väst i Umeå. Hon säger till Nyheter Idag att hon ska sätta sig in i det som rapporterats från skolan och ta reda på de exakta omständigheterna om klimataktiviteterna under veckan och den avslutande fredagen.

– Vi kommer att undersöka det, säger hon.

På sociala medier har nyheten om tvångsstrejken väckt stor uppmärksamhet.

Konservative opinionsbildaren Arvid Hallén gör en referens till grundlagen på Facebook och pekar på att skolans agerande kan vara grundlagsvidrigt.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag