”En förlust för rätten till privatliv” – Skyttedal om DN-domen

Sara Skyttedal (KD). Foto: Pressbild
  • Fredag 5 okt 2018 2018-10-05
E-post 260

STOCKHOLM Kristdemokraten Sara Skyttedal förlorar mot Dagens Nyheter i Patent- och marknadsöverdomstolen, PMÖD, och måste därmed betala tidningens rättegångskostnader på 522 274 kronor. Nu kommenterar hon domen på Facebook.

Det är en långdragen tvist mellan kommunalrådet Sara Skyttedal (KD) och Dagens Nyheter som nu har nått sin ände. Det började med att DN 2015 laddade ner några semesterbilder från Skyttedals privata Facebooksida och använde dessa till en nyhet. Kommunalpolitikern skickade då en räkning till tidningen, som vägrade betala.

Skyttedal tog fallet till domstol och så småningom togs saken ända till PMÖD – som nu dömer till DN:s fördel.

”Jag har riskerat personlig konkurs när jag valde att ta strid mot DN och deras advokater. De har försökt skrämma mig med hot om dyra rättegångsnotor från att driva frågan vidare. Ofta har jag önskat att de hade lyckats med sin taktik. Inte minst idag. Det har varit oerhört tungt att under så lång tid känna att jag riskerar hela min privatekonomiska situation”, skriver Skyttedal efter fredagens dom.

Nu måste hon betala tidningens rättegångskostnader på 522 274 kronor plus ränta.

”Den som inte vill att ens bilder ska få exploateras fritt av media är tydligen idag helt oskyddad. Det spelar inte någon roll om dina bilder föreställer kaktusar, vackra vyer, bilder på dina vänner eller om de skildrar en partiledare. Domen idag innebär en stor förlust för mig personligen, men också en förlust för rätten till privatliv”, skriver Sara Skyttedal.

Här är DN:s artikel som satte igång tvisten:

Skyttedals kommentar:

 

Svenska Fotografers Förbund, SFF, har tidigare ställt garantier att täcka rättegångskostnaderna vid ett överklagande då man ansett att det är en principiellt viktig fråga att driva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag