Erik, 40, skrev negativt om invandring på Facebook efter att ha stoppat gruppvåldtäkt på asylboende – fick sparken från Försvarsmakten

Försvarsmaktens beslut att sparka Erik. Foto: Nyheter IdagFörsvarsmaktens beslut att sparka Erik. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post

SVERIGE Vad får man egentligen skriva och inte skriva på Facebook och i andra sociala medier utan att riskera jobbet? Inte särskilt mycket tydligen, inte om man är anställd av en myndighet och uttrycker sig kritiskt om invandringen till Sverige. Det har 40-årige Erik fått erfara sedan han fått sparken från Försvarsmakten, anklagad för att bryta mot den så kallade värdegrunden.

Erik ser vare sig ut eller lever som den stereotype rasisten. Han är gift med en flykting som kom till Sverige på 90-talet och själv är han mörkhyad.

– Jag är adopterad från Sri Lanka, förklarar han för Nyheter Idag.

Trots det har han stämplats som rasist. Eller som det står i ett beslut från Försvars­maktens personal­ansvarsnämnd; han ”ger uttryck för åsikter som står i direkt strid med Försvarsmaktens uppdrag och värdegrund”. Sista maj i år fick Erik nämligen sparken från sitt jobb som deltidssoldat efter att ha ägnat mer än halva sitt liv i försvaret.

– Jag var 15 år när jag gick med i hemvärnet, berättar Erik.

– Sedan gick jag över till Försvarsmakten. Jag har även jobbat till och från för andra arbetsgivare.

Sammanlagt har han alltså 25 år inom Försvarsmakten bakom sig.

Stoppade våldtäkt på asylboende

Det är hans civila arbete som väktare som kommit att spela en central roll för varför han fick sparken från Försvarsmakten. Vid ett tillfälle larmades han nämligen till ett asylboende på grund av ett bråk där. Det visade sig att en grupp asylsökare försökte förgripa sig på en kvinna på boendet.

– Jag fick slåss mot en grupp idioter som försökte våldta kvinnan, berättar Erik.

– Det var en kristen kvinna. Det är inget ovanligt då kristna ständigt lever i skräck på boendena och kvinnorna inte ens vågar gå på toaletterna på nätterna för att de riskerar bli våldtagna, fortsätter han.

Händelsen gjorde ett starkt intryck på Erik och efteråt skrev han av sig om sina upplevelser på Facebook. Uttalandena uppmärksammades av hans arbetsgivare som först tog in Erik för chefssamtal för att, som man kallar det, ”korrigera” hans beteende. När han vägrade rätta in sig i ledet fick han sparken eftersom en del av det han skrev uppfattades som hotfullt och i strid med värdegrunden.

Tillsammans går vi igenom vad Erik skrev på Facebook och som Försvarsmakten anser strider mot deras värdegrund:

”Mångkultur i realiteten endast är en omskrivning för islam”

”Inget land dit islam har kommit har islam anpassat sig efter landet, så varför skulle vi tro att det går här?”

”Vi går med matematisk säkerhet samma öde till mötes som Zoroatiska Iran, Budhistiska Pakistan, Ortodoxa Kosovo, Katolska Bosnien, Katolska Libanon och nu det ortodoxa Syrien”

”De som vurmar så blint för islamister kommer fortsätta finna ursäkter för dem även den dag de står i deras hem och skurit halsen av deras hustrur och våldtar deras barn (samma som skett och sker i MÖ)”

”Somaliska och Afghanska våldtäktsmän är kraftigt överepresenterade i våldtäkter enligt statistik”

”Att kalla vuxna MÄN för barn är ett skämt som bara fungerar i Sverige, jag har själv sett det på HVB-hem och på Migrationsverket mm”

– Jag står för det till 110 procent, säger Erik utan att verka tveka en sekund.

– Jag är öppen med att jag inte är för mångkultur i Sverige då det enligt min åsikt är en omskrivning för islam och jag står för att i Sverige ska råda svensk kultur.

Står inte för värdegrunden

Försvarsmakten anklagar Erik för att inte stå upp för myndighetens värdegrund och det är ett påstående som han utan omsvep erkänner är korrekt.

– Jag har följt värdegrunden som den var när jag svor eden, det vill säga att älska min flagga och mitt land och förvara den mot våra fiender, säger han.

Däremot ställer Erik inte upp på den nya mångkulturella värdegrund där Pride ”och liknande jippon” kommit att bli en del av Försvarsmaktens verksamhet eller att soldater numera tillåts bära religiösa huvudbonader.

– Uniformen ska vara befriad från religion och politiska åsikter, anser Erik.

– Så nej, jag kan inte stödja den nya värdegrund de infört. Däremot stod jag för den som var.

Av hänsyn till sin tidigare arbetsgivare som han inte vill få problem med eller råka ut för repressalier ifrån önskar Erik vara anonym. Hans namn är därför fingerat och Nyheter Idag har utlämnat var i Sverige Erik bor och var inom Försvarsmakten som Erik varit verksam.

Var det rätt av Försvarsmakten att sparka Erik?
15700 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag