Erixon (SD) förbereder slöjförbud i Sölvesborg: ”Vi ska stå upp för de förtryckta kvinnornas rätt till frihet”
SÖLVESBORG I ett Facebookinlägg återupprepar Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD) det lokala Samstyrets löfte om att införa regelverk mot slöja i kommunal verksamhet. Hon kallar fenomenet att kvinnor förväntas skyla sig ”ett av vårt rikes största jämställdhetsproblem” och anklagar ”så kallade” feminister för att vända ryggen till. ”Istället för att kämpa för sina medsystrars rättigheter, låtsas de att små barn bär slöja av fri vilja”, sågar Erixon.
Det är till en bild från 8 mars 1979 i Teheran, dagen efter att lagen om slöjtvång infördes i Iran, som Louise Erixon har skrivit sitt inlägg. Bilden är tagen av den iranska kvinnliga fotografen Hengameh Golestan av en demonstration som samlade uppskattningsvis 100 000 kvinnor.
”Hundratusen kvinnor protesterar mot införande av lag om slöja i Iran på 70-talet.
Vadå, tänker säkert många? Har det inte alltid varit så? Nej, det grova och nu utbredda kvinnoförtrycket som innebär att kvinnor förväntas skyla sig är faktiskt ett rätt så nytt fenomen i flera länder. Men det sprids över världen – inte minst i Sverige. Det sprids så kraftigt att det nu blivit ett av vårt rikes största jämställdhetsproblem”, skriver Erixon.
Sölvesborg, där Erixons parti SD styr tillsammans med KD, M och det lokala SoL-partiet i koalitionen Samstyret, är en av flera kommuner där man vill införa lokala förbud eller regleringar mot slöja i skola eller kommunal verksamhet.
Tidigare i höstas upphävde förvaltningsrätten i Malmö ett förbud mot huvudduk, niqab, burka och andra liknande tygstycken för elever och personal i Skurup kommuns skolor. Även Staffanstorps kommuns beslut om att inte acceptera huvudduk på barn upp till sjätte klass revs upp.
Läs även: This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”
Förvaltningsrätten konstaterade i sina domar att det finns stöd i Europadomstolen för förbud men att det då krävs stöd i landets lagar.
– Varken skollagen eller någon annan lag ger en kommun rätt att besluta om inskränkningar på det sätt som nu har skett, sade chefsrådmannen Peter Kristiansson, domare i målet mot Skurups kommun i ett pressmeddelande.
”Heder till de kommuner som nu börjat lyfta dessa frågor och som kämpar för att få till lokala förbud när vår regering satt på sig skygglappar och ignorerar kvinnoförtrycket, skriver Erixon och fortsätter:
”I Sölvesborg beslutade vi redan i september 2019 att vi ska införa regelverk på olika sätt i kommunal verksamhet och våra jurister jobbar för fullt för att ta fram ett hållbart färdigt beslutsunderlag som stämmer väl överens med den EU-dom som föll 2017 och som tillåter förbud på olika sätt.”
Hon utvecklar inte närmare hur man ska utforma förbudet.
I sitt Facebookinlägg kritiserar Erixon vad hon menar är de ”så kallade feministerna”.
”Istället för att kämpa för sina medsystrars rättigheter, låtsas de att små barn bär slöja av fri vilja och inbillar sig på allvar att familjepåtryckning och hederskultur inte spelar in när de påstår att vuxna kvinnor också skulle skyla sig frivilligt i Sverige. De väljer dessutom allt som oftast att peka finger mot oss budbärare som försöker belysa problemet, medan de kastar otäcka epitet efter oss.”
Louise Erixon avslutar:
”Vi ska stå upp för de förtryckta kvinnornas rätt till frihet. Rätt att känna vinden i håret. Rätt att uttrycka sig och sin personlighet fritt med till exempel kläder. Rätt för småflickor att slippa sexualiseras. Rätt för de små att ha fina frisyrer i håret och leka frisör med andra flickor. Rätt att inte vara någon annans ägodel. Vi ska aldrig någonsin sluta kämpa för er.”
Det är inte alla som håller med. Miljöpartisterna Mariam Salem och Alice Nikmanesh arrangerade i februari 2020 en demonstration under parollen ”Hijabuppropet”. Tidigare har socialdemokraten Veronica Palm och FI-politikern Gudrun Schyman uttryckt stöd genom att sätta på sig slöja.
Läs mer: Miljöpartister bakom hijabupprop i Umeå – nu mobiliseras motståndet
Läs Nyheter Idags intervju med Louise Erixon: Louise Erixon (SD): ”Det behövs ett kommunalt uppror”
Hengameh Golestans foto: