Muslimsk förening med utvisad islamistimam nobbas köpa kyrka – nu rasar socialdemokrater: ”Förstärker rådande islamofobi”

Foto: Google Maps/Facebook
  • Söndag 27 Dec 2020 2020-12-27
E-post 1282

UMEÅ Socialdemokraterna är ordentligt på krigstigen efter att Islamiska föreningen i Västerbotten nekats köpa kyrka. Den islamiska föreningen har tidigare varit i blåsväder på grund av sina kopplingar till en islamistisk imam som fått utvisningsbeslut. ”Är Svenska kyrkan beredda att svika sin värdegrund för att tillmötesgå islamofobisk opinion”, dundrar Mehrana Paria Bassami, ordförande för Socialdemokraternas förening i Mariehem i Umeå.

Svenska kyrkan lade ut Böleängskyrkan i Umeå till försäljning i augusti. Högsta budet, 4,35 miljoner kronor, lades av Islamiska föreningen i Västerbotten. Men föreningen har fått nej till att köpa. Ett besked som kom i början av december.

– Det är starka bindningar och starka känslor kopplade till att detta har varit ett kyrkorum. Det skulle väcka väldigt starka negativa känslor om vi sålde kyrkan för att användas som moské, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå, till Västerbottens-Kuriren.

Den islamiska föreningen i Västerbotten har tidigare varit i blåsväder efter att en av medlemmarna, imamen Hussein Al-Jibury, var en av de imamer som Säpo omhändertog förra året och som sedermera fick utvisningsbeslut – ett utvisningsbeslut som inte verkställts.

– Hussein har inte haft ett formellt uppdrag i vår förening. Vid enstaka tillfällen och vid imamernas frånvaro har han hållit fredagspredikan, men inte i egenskap av imam i församlingen. Dessa predikningar var dock förskrivna och i linje med föreningens riktlinjer och värdegrund, har föreningen tidigare uppgett för Västerbottens-Kuriren.

Efter att Al-Jibury släpptes ur förvaret var han välkommen tillbaka i församlingen.

– Vår förening är öppen för alla och vi hindrar ingen från att besöka oss eller att delta på våra aktiviteter. Al-Jibury har inte varit verksam i föreningen. Har Säpo frisläppt honom har vi ingen anledning att förbjuda han eller någon annan att besöka församlingen, uppgav föreningen.

Socialdemokraterna i Umeå är mycket kritiska till att Islamiska föreningen nekas att köpa.

Alejandro Caviedes är ordförande för Socialdemokraterna i Umeå. Han kallar det för ”trams”.

”Så otroligt inskränkt attityd! Det här är inte en dag jag känner stolthet över att vara medlem i svenska kyrkan”, skriver Caviedes.

Hans partikamrat Mahmoud Chninou ifrågasätter Svenska kyrkans värdegrund.

”Synd att Svenska Kyrkan och kyrkoherden inte är principfasta, gör verklighet av sin påstådda värdegrund och istället blir medlöpare och (medvetet eller omedvetet) underblåser ett allt mer aggressivt islamhat, skriver han.

Mehrana Paria Bassami, som är ordförande för Socialdemokraternas förening i Mariehem är också inne på att värdegrunden är hotad. Bassami varnar även för ”islamofobi”.

”Är Svenska kyrkan beredda att svika sin värdegrund för att tillmötesgå islamofobisk opinion? Det är inte endast farlig populism som förstärker rådande islamofobi, det är ren och skär diskriminering mot muslimer och inskränker föreningens lagliga rättigheter”, skriver hon.

Även miljöpartisten Mariam Salem – som arrangerat hijabupprop i Umeå – har kommenterat.

”Svenska kyrkan har en längre tid haft ute en kyrka på Böleäng till försäljning på den kommersiella marknaden. Muslimer i Västerbotten valde att delta i budgivningen för kyrkan och lade det högsta budet. Svenska kyrkan meddelar dem då att de inte vill sälja objektet till just dem…. Ur en muslims perspektiv så upplevs händelserna som en motarbetning och ett exkluderande”, skriver Salem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag